Így változtak az árak: az energia-, illetve az élelmiszeripar felől is jó hírek jöttek

2024.04.02. 08:56
Tovább csökkentek éves bázison az ipari termelői árak, havi viszonylatban azonban halvány emelkedés mutatkozott. Az energiaiparon, illetve az élelmiszeriparon belül is tovább estek a termelői árak.

Az ipari termelői árak átlagosan 4,3 százalékkal voltak alacsonyabbak 2024 februárban az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 5,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,0, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 14,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,7 százalékkal mérséklődtek.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 8,8 százalékkal estek, a beruházási javakat gyártókban 4,8 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal mérséklődtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 3,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 33,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak. 

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,5 százalékkal emelkedtek.

Ami pedig az idei év első két hónapjának teljesítményét illeti: a belföldi értékesítés árai 6,7, az exportértékesítéséi 4,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal csökkentek 2024. január–februárban az előző év azonos időszakához képest.