Mindenkire érvényes figyelmeztetést tett közzé a NAV az szja-bevallásokkal kapcsolatban

2024.04.03. 14:36
Mindenképpen érdemes átnézni személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét, és szükség esetén módosítani azt – figyelmeztetett közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A jóvá nem hagyott tervezetek az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek tervezetének kivételével május 21-én automatikusan érvényes bevallássá válnak – írta a NAV.

Az eSZJA-oldalon március 15-e óta elérhetőek a bevallási tervezetek. Akik rendelkeznek KAÜ-azonosítóval – ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás vagy arcképes azonosítás formájában –, azok számítógépen, okostelefonon és tableten is kezelhetik tervezetüket, majd jóváhagyás után be is küldhetik.

A NAV honlapjáról legegyszerűbb felkeresni az eSZJA-portált, ugyanis a tervezetet nem küldi ki a NAV e-mail-címre vagy az elektronikus tárhelyre.

Akinek valamilyen kedvezmény járt 2023-ban a személyi jövedelemadóból, de év közben nem vette igénybe, az a bevallásban történő érvényesítés után egy összegben juthat hozzá a pénzhez.

Az adóhatóság jelezte, hogy könnyebb lett a dolguk azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet tavaly, mert a programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát, és az azzal összefüggő adókötelezettség bevallási sorait.

Fontos észben tartani azt is, hogy NAV webes szja-kitöltő-programját használóknak először menteniük kell az esetleges módosítást, mielőtt a kész dokumentumot elküldenék. Akik papíron adják be bevallásukat, azoknak pedig alá kell írniuk a főlapot, máskülönben a bevallás érvénytelennek minősül.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A nyilatkozat benyújtásának határideje május 21-e – emlékeztetett a NAV.

Igazolni kell a kedvezményre való jogosultságot

A súlyos fogyatékossággal élők számos kedvezményt vehetnek igénybe, így a közgyógyellátás és közlekedési hozzájárulások mellett az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt is. 2024-ben ez a kedvezmény 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni.

Szerepelnie kell rajta a betegség kezdetét jelző dátumnak. Amennyiben valaki év közben kérvényezi az adókedvezményt, annak a munkáltatójának kell leadnia a papíralapú nyilatkozatot, ez esetben a nettó havi bér növekszik a kérdéses összeggel.