Újabb intézkedést lengetett be a kormány, ami az otthonokat érinti

PAP 7297
2024.04.04. 12:27
A napokban érkezhet az elsőként az Index által megszellőztetett otthonfelújítási támogatás, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium közösen jelenthet be. Legalábbis erre utalt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy konferencián, ahol előadásában részletesen ismertette a magyar gazdaság jövőjét.

„Tavaly az infláció letörését ígértük, idén azt ígérjük, hogy a növekedést beindítjuk, majd jövőre tovább emeljük” – mondta csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 rendezvényen, Győrben. Hozzátette,

remélhetőleg a hármas sebességből jövőre a négyes-ötös sebességre kapcsolunk.

A miniszter szerint idén 2-3 százalék között lehet a növekedés, amit jövőre 4-5 százalékos bővülés válthat fel – utóbbi szerinte hosszú távon fenntartható. „Ehhez azonban minden tényezőre szükség van.” A tárcavezető szerint ahhoz, hogy minden alágazat növekedésre kapcsoljon, egy év szükséges, ennek oka a német gazdaság gyengélkedése.

A német gazdaság teljesítménye nemhogy az uniós szint fölött alakul, hanem alatta. Ez alapvető probléma.

Majd hozzátette, az a kérdés, hogy ebből ki tud-e kerülni, és emlékeztetett arra, hogy napjainkban Németországba megy Magyarország exportjának a 25 százaléka – ezzel messze a legfontosabb kereskedelmi partner. Ha ezt tovább bontjuk, akkor ennek több mint egyharmada a közúti járműiparhoz kapcsolódik, benne az akkumulátorokkal.

Nagy Márton bűvös hatpontos terve

A nemzetgazdasági miniszter hat pontban ismertette a terveit. Szerinte a kiskereskedelem és a turizmus esetében is biztató javulás látható a legfrissebb adatokban, és az idei növekedés szempontjából a családok nemcsak az árukra, de a turizmusra is többet költenek. „Ez nagyon pozitív tendencia, az óvatossági motívum oldódásával el kezdtek fogyasztani az emberek.” A fogyasztást hátráltató tényezőket, úgy véli, kezeli a kormányzat, itt említette meg a reálbérek emelkedését.

Ám a miniszter szerint a beruházási aktivitásban még hátrébb vagyunk, 2023-ban mérséklődött az aktivitás. Rámutatott, a vállalatok beruházási rátájának csökkenése az alapanyagárakra és az energiaárakra vezethető vissza. A kamatláb emelkedéséből nem éreztek semmit a cégek, mert a kormány a kamatstoppal védte meg őket. Majd kitért arra, hogy lassan számos gigaberuházás aktiválódik Magyarországon az EV-ökoszisztémához kapcsolódóan. Ilyen a BMW, amely 2025-től termel majd, ez a beruházási aktivitásunkat továbbtolja. Ezzel párhuzamosan a kormány elindította a járműbeszállítási, a védelmiipar-fejlesztési programot.

Senki ne higgye, hogy az akkumulátorgyárak még most épülnek fel, már felépültek.

Majd hozzátette, kedvező, hogy a KSH legutóbbi adatai szerint a külkereskedelmi többlet nőtt, ez az energiaegyenleg javulásának köszönhető. A kormány célja a versenyképes exportkapacitások növelése. Szerinte nemzeti bajnokaink már vannak, akik képesek arra, hogy kifektessenek, „rájuk büszkék vagyunk” – összegezte. Nagy Márton úgy látja, a magyar vállalatoknak három nagy lehetőségük van a kiemelkedésre:

  1. beszállítók legyenek,
  2. exportáljanak,
  3. illetve a belső piacon konszolidálódjanak, azaz a versenytársakat felvásárolják.

A munkaerőpiaci aktivitásban a kormány szerinte sikereket ért el, emelkedik a munkanélküliségi ráta. Úgy látja, szakképzéssel tudják segíteni tovább ezt a folyamatot. Majd leszögezte: „ha nem találunk munkát nekik, az a mi bajunk, az a kormány szégyene”. Ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet Nagy Márton, hogy a közigazgatásban egyre kevesebben dolgoznak, ami egy pozitív tendencia, ezek az emberek ugyanis a versenyszférába mennek tovább. Végezetül leszögezte, otthonfelújítási támogatás érkezik a kormánytól, amit a következő napokban a Nemzetgazdasági és az Energiaügyi Minisztérium jelent majd be – ezt korábban az Index szellőztette meg elsőként.

(Borítókép: Nagy Márton 2023. február 20-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)