Jól járhatnak a 30 év alattiak, elindult a kormány új támogatási programja

2024.04.16. 17:05
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a TV2 Mokka című műsorában kedden reggel ismertette, hogy a kormány Ifjúsági Garancia Plusz Programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre.

Czomba Sándor elmondta: a munkaerőpiacon az 50 év feletti, valamint a 30 év alatti korosztályoknál vannak még tartalékok, a hétfőn elindult program célja a foglalkoztatottság növelése.

Az Ifjúsági garancia plusz program azokat a 30 év alatti fiatalokat segíti munkatapasztalatot szerezni, akik már nem tanulnak, és még nem dolgoznak.

A program első, legfontosabb eleme a bértámogatás: a kormány négy vagy hat hónapig a bruttó bér 50 százalékát átvállalja a munkáltatóktól. Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél távolabb van, a regisztrált álláskereső fiatal maximum egy évig 186 ezer forint albérleti támogatást kaphat – mondta.

Hozzátette, utazási költségtámogatás is igényelhető, amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométeren belül van. Ennek összege 10 kilométerenként 10–12 ezer forint lehet havonta.

Szakmaváltás, átképzés

A program negyedik pillére lehetőséget biztosít szakmaváltásra, átképzésre. Ebben az időszakban a mindenkori minimálbér 150 százalékáig adható pénzügyi támogatás a felnőttképzésben résztvevőknek – emelte ki.

Czomba Sándor elmondta, a kormányzati programok, valamint az ország keleti és déli régióiban nagy számban induló beruházások segíthetnek a fiatalok elhelyezkedésében, a foglalkoztatottság növelésében.

Amint arról beszámoltunk, április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, nagyjából 200 milliárd forintból megvalósuló Ifjúsági Garancia Plusz programra. Ennek célja a fiatalkori inaktivitás megelőzése és a 30 év alattiak foglalkoztatásának elősegítése, ami nagymértékben segítheti a gazdaság munkaerőigényének kielégítését. A programmal 2029-ig 84 ezer munkanélküli és inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg. A programról részletesen itt írtunk.