Elszáguldott a dollár, jöhet a 400 forintos euró

forint
2024.04.16. 12:51
Kedden a forint tovább gyengült, az euróval szemben már a 395-ös szint felett is járt. A magyar deviza gyengülésében most a dollár játssza a főszerepet.

Heti összefoglalónkban rámutattunk, hogy a forint a múlt hetet 390 alatt kezdte az euróval szemben. Akkor a kérdés az volt, hogy sikerül-e tartósan megragadnia 390 alatt, azonban nem tudott érdemben elszakadnia a szinttől.

Kedden délben pedig azt látjuk, hogy már a 395-ös szint felett jár a magyar deviza az euróval szemben.

Cserép Máté, az MBH Bank Elemzési Centrum munkatársa vasárnap rámutatott, hogy az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten hagyták a kamatszinteket, azonban a kamatdöntési közleményből és az ülést követő sajtótájékoztatóból arra következtethettek a befektetők, hogy júniusban már megkezdheti az EKB a kamatvágást – a Fed döntésétől függetlenül.

Ennek hatására 2023 novemberi szintekre erősödött az euró-forint kurzus péntek délelőttre, ami a forintot 391 fölé repítette az euróval és 367 fölé a dollárral szemben – jegyezte meg a szakértő.

Elsüvített a dollár, jöhet a 400 forintos euró?

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szakértője megerősítette, hogy az euró gyengülését a dollárral szemben a kamatvárakozások elszakadása eredményezte: egyre nagyobb az esélye, hogy az EKB már júniusban kamatvágásba kezd, ezt erősítette a közel 3 éve legalacsonyabb német inflációs adat is, miközben a Fed tovább kivárhat. Péntek délután tovább vesztett erejéből a forint, estére ismét 393 fölött járt a jegyzés az euróval szemben.

Mivel a heti mozgások alapján nem tudott a jegyzés az euróval szemben megragadni a 390 alatti szinteken, így a következő hetekben is 390 és 400 között mozoghat az árfolyam

– jelezte lapunknak Molnár Dániel. A jövő héten fontosabb hazai makrogazdasági adat nem érkezik, az Eurostat szerdán délelőtt teszi közzé az eurózóna márciusi végleges inflációját, de itt meglepetésre nem számíthatunk, mivel a tagállami számokat már ismerjük.

(Borítókép: Németh Emília / Index)