2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Kijöttek a friss adatok, a kormány azonnal reagált az üzemanyagárakra

2024.05.17. 09:03
„A kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyag-kereskedők – a családok érdekeit szem előtt tartva – a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat” – értékelte a nemzetgazdasági miniszter azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a héten a benzin átlagára 17 forinttal, míg a gázolaj átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján ismét frissítette a heti üzemanyagárakat:

  • Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt, a magyar ár 1,9 százalékkal, azaz 12 forinttal volt alacsonyabb.
  • A dízelüzemanyag heti átlagos ára 607 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 597 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 608 forint volt az átlagár, a magyar adat 0,2 százalékkal, 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

Így a 95-ös benzin magyarországi átlagára 17 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. (Az előző héten 13 forinttal csökkent.) A régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 9 forinttal csökkent.

A gázolaj átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt. (Az előző héten 14 forinttal csökkent egy hét alatt.) A régiós átlagár nagyobb mértékben, 10 forinttal csökkent. A szomszédos országokban a dízel 12 forinttal csökkent az előző héthez képest.

A középmezőnybe került Magyarország

A KSH szerint most Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarország után Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 15 forinttal.

Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízelüzemanyag átlagárához képest.

A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Horvátországban volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 17 forinttal – összegezte a KSH.

Nagy Márton elérte, amit akart

Az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre – összegezte az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. Emlékeztettek arra, hogy péntek reggel is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak: a benzin ára 5 forinttal 607 forintra, a gázolaj ára 4 forinttal 605 forintra csökkent. Így összességében szerintük

a kormány a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

Tehát a kormány határozott fellépése elérte, hogy Magyarországon az üzemanyagok fogyasztói ára a szomszédos országok átlagárának szintje alá csökkenjen és ott is maradjon – írták a közleményükben.

A kormány álláspontja szerint igazságtalan és tarthatatlan volt az az állapot, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a környező országok lakosai. Ezért a családok védelme érdekében a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát a szomszédos országok átlagának szintjére.

„Mindennek köszönhetően nemcsak a családok zsebében marad több pénz, de a csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, ráadásul érdemben támogatják a fogyasztás helyreállását, így a belgazdaság újraindulását” – majd Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy

a kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyag-kereskedők – a családok érdekeit szem előtt tartva – a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat.

A kormány az üzemanyagárak alakulását továbbra is folyamatosan vizsgálni és monitorozni fogja.