2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Kiderült, milyen albérletárak várják az érettségizőket

2024.05.22. 10:33
Bár a három- vagy többszobás lakások bérleti díja jellemzően több mint a duplája az egyszobásokénak, ha kettő-három vagy még több bérlő együtt veszi ki az adott lakást, akkor az egy főre jutó költség még kevesebb – összegezte az ingatlan.com szakértője, aki kiemelte, a fővárosi egyszobás garzonokat 175 ezer forintért kínálják a bérlők, a kétszobások esetén pedig 250 ezer forint a jellemző.

Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, az albérletpiac már most megmozdult. A kínálat két év alatt 40 százalékkal bővült, és már csaknem 14,5 ezer kiadó lakásba vagy házba várnak bérlőket a tulajdonosok – olvasható az ingatlan.com elemzésében.

Az albérletpiac várhatóan a felsőoktatási ponthatárok júliusi kihirdetése után kapcsol teljes fordulatszámra, ami általában drágulással járhat. Az előrejelzés szerint a fiatalok körében legkedveltebb 1–2 szobás, illetve több bérlő számára jó megoldást kínáló, nagy alapterületű, több mint 3 szobás lakóingatlanok bérleti díja hogyan alakul.

Két év alatt 40 százalékos bővülés

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint kedvezően érinti az albérletet kereső fiatalokat, hogy a kínálat évek óta drasztikusan bővül. „Az ingatlan.com-on 2022 májusában még kevesebb mint 10,5 ezer kiadó lakóingatlant hirdettek a tulajdonosok, tavaly májusban már több mint 13 ezret, idén májusban pedig már közel 14,5 ezer kiadó lakásba és házba várnak bérlőket a hirdetők. Ez két év alatt majdnem 40 százalékos bővülést jelent.”

A szakértő kiemelte, a nagyobb kínálat versenyt generál a bérbeadók részéről. A bérlőknek ez mindenképpen jó hír, mert számukra nem volt ideális előjel, hogy a befektetők tavaly faképnél hagyták az ingatlanpiacot. A kevesebb befektető miatt akár szűkülhetett volna a kínálat, ami még magasabb bérleti díjakat eredményezett volna.

Bár a három- vagy többszobás lakások bérleti díja jellemzően több mint a duplája az egyszobásokénak, ha kettő-három vagy még több bérlő együtt veszi ki az adott lakást, akkor az egy főre jutó költség még kevesebb. Budapesten így akár fejenként 100 ezer forint alatti összegből letudható a lakhatás, és a rezsiköltségeken is osztozhatnak a lakók.

Balogh László szerint a fővárosban a három- vagy többszobás lakások átlagos bérleti díja 390 ezer forint volt május közepén. A legtöbb ilyen kiadó ingatlan a II. kerületben található, ám ezeknek az átlagos bérleti díja nagyon magas, majdnem 600 ezer forint, így a diákok számára nem feltétlenül ezeket keresik majd. Szintén nagy a választék a III, a XI. és a XIII. kerületben ezekből a lakásokból, az átlagos lakbér pedig 360–399 ezer forint között alakul.

A hasonlóan nagy, legalább háromszobás lakóingatlanok a nagy egyetemvárosok közül Debrecenben 310 ezer, Győrben 240 ezer, Pécsen 190 ezer, Szegeden 185 ezer, Miskolcon pedig 170 ezer forintba kerülnek.

Az ingatlan.com közleménye szerint a fővárosi egyszobás garzonlakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, a kétszobás társaiké 250 ezer forint. Ezekből a lakásokból a VIII., a XI., a XI., XIII. és a XIV. kerületben a legjelentősebb a választék, a bérleti díjak pedig 170–260 ezer forint között alakulnak szobaszámtól és városrésztől függően.