2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Döntött a kormány, marad a rendkívüli intézkedés a hiteleknél

2024.05.22. 11:07
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes részleteit – tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint megállapították, az infláció sikeres letörése után idén a kormány eredményesen újraindította, jövőre pedig – minden remény meg van arra, hogy – tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság.

  • Ezt a beruházási aktivitás növekedése,
  • az exportteljesítmény fenntartása
  • és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett
  • a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben fogja támogatni a kormány várakozása szerint.

A tárca közleménye szerint a hitelezési folyamatok is pozitív irányt vettek az elmúlt időszakban, ami a gazdasági növekedés szempontjából is kulcsfontosságú.

Kiértékelték a vállalati hitelek piacán történt akciós időszakot: február 1. és május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében a bankok önkéntes módon, átmenetileg, azaz a futamidő első hat hónapjában nulla százalékra csökkentették a BUBOR feletti kamatfelárat. A nemzetgazdasági Minisztérium szerint az akció eredményei mindkét fél számára megnyugtatók és biztatók.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az egyeztetésen a családok védelme és a piaci hitelezés további felfuttatása érdekében arra kérte a bankszövetséget, hogy

az elmúlt időszak hozamemelkedése ellenére a bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő, 7,3 százalékos önkéntes THM-plafonját.

A miniszter hangsúlyozta, mindezt figyelemmel fogja kísérni, ez ugyanis hozzájárulhat a piaci alapú hitelezés további megerősödéséhez, dinamizálásához.

Beindult a hitelezés?

Május elején írtuk meg, hogy beindult a lakáshitelezés: márciusban a pénzintézetek 97,8 milliárd forint értékű lakáshitelt tudtak kihelyezni. Ez 21 hónapos csúcsnak számít, ennél komolyabb összeget utoljára 2022 júniusában vettek fel a magyar családok – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikáiból.

Éves összevetésben nem igazán érdemes az idei adatokat értelmezni, hiszen tavaly márciusban épphogy csak túl voltunk a hitelezési mélyponton – így nem mérvadó hír, hogy márciusban a bankok által folyósított hitelösszeg közel két és félszerese volt az egy évvel korábbinak.

A folyósított összeg tekintetében az első negyedéves adatok is kedvezőnek tűnnek: az idei első három hónapban a háztartások által felvett 265 milliárd forintnál több hitelre egyedül 2022 elején szerződtek eddig a családok – akkor az MNB Zöld Otthon hitelprogramjának köszönhetően a 350 milliárd forintot közelítette a folyósítás.

A mostani rekordösszeget ugyanakkor nem igazán fair összevetni a 2021-es 233, pláne nem a 2020-as 243 milliárd forinttal, hiszen az elmúlt hónapok magas inflációja a hitelezésben, a pénz jelenértékében is megjelenik. A kedvezőbb kamatkörnyezet, valamint a júniusban belépő lakossági energiahatékonysági támogatás felpörgetheti a felújítási és korszerűsítési piacot, ami lendületet adhat az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak.