2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Varga Mihály: A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

2024.05.24. 13:58
A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter egy 22 évvel ezelőtti eseményt megújítva díjazta Magyarország 10 legnagyobb adózóját.

Az tárcavezető a rendezvényen hangsúlyozta, hogy Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést az Európai Unióban, az áfarés mértéke 22,3-ról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40-ről 35 százalékra csökkent.

A 10 legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege 1400 milliárd forint, amely jelenértékben is 20 százalékos többletet jelent a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeghez képest

– ismertette Varga Mihály, aki azt is elmondta, hogy a 2010-es kormányváltást követően a „nemzeti kormány” úgy alakította át az adórendszert, hogy az a termelést ösztönözze. Mára Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközileg is elismert, OECD-országok körében vezetett adó-versenyképességi rangsorban hazánk tavaly már a 11. helyen szerepelt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a további gazdaságfehérítő intézkedésekről szólva ismertette: az online pénztárgépek, az áruforgalmat ellenőrző EKÁER-rendszer, valamint a NAV online számlarendszere bevezetésével 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek – olvasható a tárca közleményében.

A miniszter arra is rámutatott, hogy Európában napjainkban Magyarországon a legalacsonyabb, vagyis 9 százalékos a társasági adó, a személyi jövedelemadó kulcsa több mint felére csökkent, a munkáltatói adók 33,5–ről 13 százalékra mérséklődtek. A tárcavezető emlékeztetett:

a 2016-ban kötött adócsökkentési és bérnövelési megállapodás a mai napig gondoskodik a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedéséről. Mint mondta: az adóhatóság átalakításának köszönhetően a NAV ma évente több mint 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el.

A tavalyi évben Magyarország 10 legnagyobb adózója: az Audi Hungaria Zrt, a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt, az MBH Bank Nyrt., a MOL Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt., és az UniCredit Bank Zrt. volt.