2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Több mint 40 ezer ápoló hiányozhat a magyar egészségügyből

2024.05.25. 13:54
Több mint 40 ezer ápoló hiányozhat a magyar egészségügyi rendszerből, olyan kórház is van, ahol nincs negyvenéves kor alatti dolgozó – derül ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke ATV-nek adott interjújából.

Egyre kevesebb az ápoló, míg korábban 20-25 ezren hiányoztak az egészségügyi ellátórendszerből az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) átlagához képest, mostanra a hiány 40 ezerre nőtt. 

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta az ATV Híradónak, hogy a magyar betegekkel magyarul kell beszélni, ezért külföldi ápolókkal nem lehet a hiányt pótolni. 

Nagyon nehéz azt mondani, hogy az emberekkel való ellátás során kommunikáció nélkül próbáljanak betegellátást biztosítani

– mondta az elnök. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet adataira hivatkozva arra is figyelmeztetett, hogy további pályaelhagyókra kell felkészülnie az ágazatnak, hiszen az utóbbi egy hónapban 1000 fős csökkenést figyeltek meg a februári béremelés ellenére. De a túlterheltség is problémát jelent a kórházi osztályokon

Ráadásul az egyik nagy centrumkórház szakembere arról számolt be a Népszavának, hogy ahol dolgozik, szinte nincs is 40 év alatti ápoló, és sokan a nyugdíjkorhatár elérése után is visszajárnak dolgozni.

Komáromi Zoltán, a DK politikusa szerint pedig sokan azért tanulnak nyelveket, hogy elhagyhassák az országot, Magyarországon négy egyetemen is képeznek angol nyelven ápolókat. A politikus arról beszélt az ATV-nek, hogy a végzettség megszerzése után az ápolók külföldön kezdőként kétszer-háromszor annyit keresnek, mint Magyarországon. De úgy véli, a működési feltételek is sokkal biztonságosabbak.