2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Ezek a gyerekek a saját versenyüket már megnyerték – így ünnepelték a gyereknapot a Hungaroringen

DSC8725
2024.05.25. 18:15
Gyermeknapi élményautózás névvel rendezték meg immáron harmadik alkalommal a Ments Életet Közhasznú Alapítvány, a Mercarius Flottakezelő Kft. és a Porsche Hungaria Cupra márkája gyereknapi rendezvényét, amin idén ezúttal 25 családból összesen 55 gyerek vett részt. Az alapítvány súlyos betegséggel küszködő gyerekekkel foglalkozik, és abban hisznek, az élmény gyógyító erejű – idén a középpontban az autósport és a Hungaroring állt.

Most szombaton, május 25-én tartották a Ments Élet Közhasznú Alapítvány gyereknapját, aminek idén a helyszínét a Hungaroring adta. Annak ellenére, hogy a Hungaroring egy része felújítás miatt zárva van, ez nem látszódott a kilátogató szülők mosolyán vagy a gyermekek lelkesedésén.

A gyerekek több program közül is választhattak: a szokásos gyereknapi lufifújás és csillámtetkók mellett beszállhattak a nyolc Cupra autó egyikébe, hogy aztán autóversenyzők mutassák meg nekik tudásukat a tanpályán; de felszállhattak a rendőrmotorokra vagy a rendőrautóra, hogy kipróbálhassák azok szirénáit; míg a nagyobbak akár saját vezetési tudásukat is megmutathatták a Zengő Motorsport versenyautó-szimulátorán, addig a kisebbek rendőrök társaságában a KRESZ-pályán körözgethettek az elektromos autóval, esetleg a Pirelli abroncsokból kiállított gumis akadálypályán tölthettek el vidám perceket.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Mikola József az Indexnek elmondta, a Ments Életet évente több rendezvényt és programot is szervez, ahova gyakran hívnak sportolókat, ugyanakkor „a pálmát mindig az autósport viszi” – idén már harmadik alkalommal tartottak autós gyereknapot, a Hungaroringen pedig először, ahova legutóbb ősszel vittek rendezvényt.

Az ilyen rendezvények azért is fontosak az alapítvány életében, mivel már 13 éve segítik a súlyos, életveszélyes betegségben szenvedő és ezekből gyógyuló gyerekek és családjaik életét – általában daganatos, CF-es, SMA-s betegekkel foglalkoznak, akik gyakran évekig nem találkoznak orvosokon és szüleiken kívül másokkal, főleg nem a kortársaikkal.

Arról keveset beszélünk, hogy amikor a gyerek kikerül a kórházból – hála istennek, gyógyultan –, akkor az egy nagyon nehéz időszak neki és a családjának is. A gyerek nem jár iskolába, nem szocializálódik, és gyakorlatilag egy teljesen elszigetelt életformát él, akár hosszú éveken keresztül. Mi ezt a nehéz időszakot próbáljuk meg élményekkel gyógyítani

– fogalmazott Mikola, aki azt is hozzátette, az alapítvány jelenleg 800 beteg gyermekkel és az ő szüleikkel foglalkozik, akiknek a kórházba kerüléstől kezdve a lábadozásig nyújtanak segítséget, kezdve például az ehhez hasonló programok szervezésével, a társadalomba való visszailleszkedés elősegítésével vagy a rászoruló családok napi gondjainak a mérséklésével.

Gyereknap, ahol az egész család jól érzi magát

A betegség és a gyógyulás egy hosszú időszak, ami nemcsak a gyereket, hanem a szülőket és a testvéreket is megviseli, az alapítvány emiatt is szervez családos programokat – mint Mikola fogalmazott, a Ments Életet hitvallása, hogy az élmény gyógyít, egy ilyen élmény pedig az egész családnak jó.

A gyereknapok emellett azért is fontosak, hiszen a betegség és a lábadozás miatt több gyereknek nem adatott meg, hogy kiélvezzék ezt a napot – emiatt fiatalok mellett vannak idősebbek is.

A Mercarius Kft. már három, a Porsche Hungária pedig második éve vesz részt a program szervezésében, amihez idén csatlakozott partnerként a Pirelli Magyarország is, hogy a kilátogatók valódi F1-es kerekeken is csodálkozhassanak.

Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója szerint az élményautózásnak keresztelt program azért is fontos, mert ezeknek a gyerekeknek a napi harcok mellett kellenek az olyan események és élmények, amikből erőt tudnak meríteni a felgyógyuláshoz – a cég ezért is vesz részt ilyen rendezvények megszervezésében és működik együtt a Ments Életet alapítvánnyal már évek óta.

Itt nemcsak a gyerekek, hanem a családok is nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a beteg gyerkőcnek az élete meghatározza a család és a testvérek életét is

– mondta Rónai-Horst, aki ezután hangsúlyozta, ezért is jó, hogy egy ilyen programnál mindenki megtalálja a saját örömét, hiszen ennek a napnak a célja az örömszerzés.

A Mercarius ügyvezető igazgatója szerint ezek a gyerekek valódi példaképek, hiszen a kitartásuk és összetartásuk példaként szolgál mások számára is.

Ugyanúgy a példamutatást látja az esemény egyik fő céljának Rozgonyi Ádám, a Porsche Hungária Kft. CUPRA márkájának igazgatója. Rozgonyi szerint egyrészt a rendezvény örömet okoz a kilátogatóknak, azonban emellett példát mutat másoknak, akik hasonló megpróbáltatásokon mennek keresztül.

Ezek a gyerekek a saját versenyüket már megvívták a saját pályájukon, és most itt vannak a hungaroringi versenypályán. Most az ünneplésé a fő szerep

– fogalmazott Rozgonyi, aki elmondta, sokkal nagyobb örömet lehet okozni, mint amennyi munkába kerül egy ilyen rendezvény megszervezése.

A többi szervezőhöz hasonlóan ő is úgy gondolja, hogy a rendezvény az egész családnak szól, és reményét fejezte ki aziránt, hogy egy ilyen nap közelebb hozza a családtagokat is a nehéz időszak után.

A cikk a Mercarius Flottakezelő Kft. közreműködésével jött létre.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)