2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Bejelentette a kormány: megvásárolják a Dürer Parkot

2024.05.29. 11:32
Hatékonyabban és olcsóbban működhet az állam a Nemzetgazdasági Minisztérium és a hozzá kapcsolódó szervezetek korszerű, energiatakarékos irodaházkomplexumba költözésével – így jelentette be a tárca azt, hogy az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek – többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiqa, a Start Garancia – részére az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tárca azt írta:

az állam döntésének értelmében az így felszabadított állami ingatlanok értékesítésre, a bérlemények pedig felmondásra kerülnek.

Az érintett állami szervezetek XIV. kerületbe költözésével a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel.

Jöhet a felújítás

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozta, a jelenlegi épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak: „a korszerűtlen szigetelés és a hatékonytalan fűtési és hűtési rendszerek miatt rendkívül magasak az energiaköltségek és drága az intézmények fenntartása. Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, amely tovább drágítja az állam működését.”

A gazdasági tárca várakozása szerint az operáció következtében az érintett szervezetek üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek azzal, hogy a jövőben energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható zöld-irodaházkomplexum biztosítja a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények állományának elhelyezését.

„A költözés következtében csökken és rendszerszinten alacsonyabbá válik a rezsiköltség, biztonságosabban és olcsóbban védhető objektumok jönnek létre, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak. Így a költözéssel a szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan, érdemben csökkennek az állam működési kiadásai” – indokolta a döntést a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ahogy azt korábban megírtuk, a vételi ár 120 milliárd forint lehet.