2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Navracsics Tibor: Regionális dráma van kialakulóban

HNT 8977
2024.05.30. 10:31
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter Növekedés és egyensúly – Nem csak Budapestből áll az ország! címmel tartott előadást a Macronomx Meetup konferencián.

Navracsics Tibor szerint az elmúlt tíz évben centralizálva osztották el az uniós forrásokat, ez pedig elhalványította a területi metszetet. A tárcavezető elmondta, hogy 2022 óta szeretnék a horizontális szemléletmódot bevezetni a területfejlesztés területén, szerencsésnek tartja, hogy 2024. január elseje óta a területfejlesztéssel összefüggő területek egy politikai vezetés alatt állnak.

A növekedés és az egyensúly bonyolult viszonyban áll. Szépen zárkózunk fel az EU átlagához, de regionális szinten nem olyan jó a helyzet

– fogalmazott Navracsics Tibor, aki szerint a felzárkózás nagyrészt Budapest éllovas szerepének köszönhető.  

A területfejlesztési miniszter szerint regionális dráma van kialakulóban a Nyugat-Dunántúlon, ez a gazdaság stagnálásnak, illetve a koronavírus-járvány hatásainak, valamint Ausztria és Németország munkaerő-elszívásának köszönhető.

„Mindennapos probléma a munkaerőhiány” – jelentette ki. 

A ligák

A miniszter a fejlettségi szint alapján három ligába sorolta a régiókat. Az elsőbe Budapest és környéke tartozik. A másodikba azok a régiók, amelyek a közepes fejlettség csapdájával, problémájával küzdenek.

Pest vármegye is ilyen, az Európai Unió átlagához nem tudnak dinamikusan felzárkózni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a probléma megoldásához meg kell találni a szükséges eszközöket. A harmadik ligába azok a régiók tartoznak, amelyek az EU-átlag fejlettségi szintjének hatvan százaléka alatt vannak, például az észak-magyarországi régió. Navracsics Tibor szerint, ha az EU egészét nézzük, akkor már nem kelet és nyugat viszonylatában, hanem észak és dél közötti különbségekben mutatkoznak meg a fejlettségi különbségek. A nagy kérdés, hogy gazdasági értelemben ki fog a sikeresebb észak vagy kevésbé sikeres délhez kapcsolódni.

Közép-Európa nem áll rosszul a versenyképességi mutatókban 

– mondta. 

Navracsics Tibor szerint az elmúlt 10 évben számos járás kitört a fejlettségi csapdából, például a Debrecentől délre esők, és ebben nagy szerepe volt az uniós források sikeres lehívásának, amiben éllovasok vagyunk Csehországgal karöltve. 

Folytatni kell a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, hogy megszűnjön az 55 százalékos felfüggesztési arány a források esetében. Térségalapú fejlesztési politikára kell áttérni

– mondta, hozzátéve, hogy „össze kell varrni” a valaha összetartozó, de szétszakított térségeket, ideértve a ma már határokon túliakat is. 

Ez borzasztó

Navracsics szerint borzasztó hogy a top tíz középiskola szinte kivétel nélkül Budapesten található. A legjobb ötven középiskola esetében pedig a felzárkózó térségek alig tudnak felmutatni. A Dél-Dunántúlon például egyetlenegyet sem. Előadásában kiemelte, hogy a belső perifériák fejlesztésének fontosságát, a növekedés és egyensúly harmonizálását. 

(Borítókép: Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter Növekedés és egyensúly – Nem csak Budapestből áll az ország! címmel tartott előadást a Macronomx Meetup konferencián. Fotó: Nagy Tamás / Economx)