Kiderült, mivel tudnák megállítani az olajipari vállalatok a metánsztivárgást

2024.05.30. 14:33
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 170 milliárd dollárból meg lehetne valósítani a fosszilis iparág metánkibocsátásainak legoptimistább csökkentését. Az ehhez szüksége összeg előteremtése pedig az olajipari vállalatok felelőssége, mivel a szükséges kiadások összege az iparág 2023-ban elért bevételének kevesebb mint 5 százalékát teszi ki.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint köszönőviszonyban sincsenek az olajiparág által önkéntesen bevallott adatok a valósággal, holott 2023-as bevételeik 5 százalékából megszüntethetnék javarészt a metánszivárgásokat, megmentve ezzel a klímacélokat.

Az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok nevű oldal információi szerint a szivárgásokhoz fűződő trükközésnek a most induló műholdas megfigyelő rendszerek vethetnek véget.   

Mint írják, az emberi eredetű metánkibocsátások harmadáért a fosszilis iparág felelős, azonban pont a mérések hiánya és iparág önmaga felé tanúsított, meglehetősen megengedő becslései szerint nem ismerjük a pontos számokat.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az olaj- és gázipari szereplők saját becslései köszönőviszonyban sincsenek valódi kibocsátásaikkal, amelyek 95 százalékkal is magasabbak lehetnek, mint amit jelentenek.

Ennek vethet véget a MethaneSAT és más műholdas programok, amik a kibocsátások 80-90 százalékát képesek lesznek nyomon követni az űrből, az adatok pedig mindenki számára nyilvánosak lesznek.

Értékesíthetnék a metánt

A metánkibocsátások jövője megáshatja a klímacélok sírját, de meg is mentheti azokat a gáz viszonylag rövid légköri tartózkodási ideje miatt. Amennyiben gyorsan képesek vagyunk mérsékelni a metánszivárgásokat, úgy kihúzhatjuk ennek, a szén-dioxidnál jóval erősebb melegítő hatással bíró üvegházgáznak a méregfogát.

Ha a következő 30 évben legalább 50 százalékkal csökkentjük a metánkibocsátásokat, azzal 0,2 Celsius-fok felmelegedéstől óvhatjuk meg az emberi civilizációt és az ökoszisztémákat.

Ráadásul az iparág számára is ez volna leghatékonyabb és legolcsóbb módja kibocsátásainak a csökkentésére, hisz az elszivárgó vagy elfáklyázott metánt a piacon is lehetne értékesíteni. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 170 milliárd dollárból megvalósítható volna a fosszilis iparág metánkibocsátásainak legoptimistább csökkentése, mely összegnek az előteremtése elsősorban ezen vállalatok felelőssége, mivel a szükséges kiadások összege az iparág 2023-ban elért bevételének kevesebb mint 5 százalékát teszi ki.