2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Szijjártó Péter bejelentést tett Szombathelyen, újabb fokozatba kapcsoltak

445392396 985062616420365 8767594807409790627 n
2024.05.31. 21:42
A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak magyar, hanem komoly nemzetközi jelentősége is van – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.

A tárcavezető a TDK épületátadó ünnepségén arról számolt be, hogy a japán vállalat nagyszabású, 26 milliárd forint értékű beruházási programot hajtott végre, amelynek nyomán 12 ezer négyzetméterrel bővül a gyártási területe. Az állam 6,7 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, így hozzájárulva 250 új munkahely létrehozásához.

Számunkra megtisztelő, hogy a világ egyik legnagyobb elektronikai vállalata olyan termékeket fog itt előállítani, amelyeket Európában még nem gyártanak, és ezek a különböző autókhoz szükséges szenzorok a világ összes autógyártója számára kerülnek leszállításra.

A külügyminiszter kiemelte: „ennek a beruházásnak tehát nem csak szombathelyi, nem csak magyar, hanem nemzetközi jelentősége is van. Majd arra is kitérve, hogy a projektet rendkívül éles versenyben sikerült elnyerni. „A jövőről szól itt minden, hiszen olyan okosautós alkalmazásokhoz fogják gyártani a különböző elektronikai alkatrészeket itt, Szombathelyen, amelyek már az autóipar legújabbkori korszakához kapcsolódnak.”

A sor elején állunk

Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, a világgazdaság az utóbbi időszak súlyos válságai nyomán hatalmas változásokon megy keresztül, öt éven belül ugyanis kétszer is teljesen a feje tetejére állt az addigi rend. Rámutatott ugyanakkor, hogy ez sem tudta megakasztani az autóipar forradalmi megújulását, amely politikai döntésekből mára gazdasági realitássá vált.

Magyarországra is egyre több olyan beruházás érkezik, amely már az autóipar új korszakához kapcsolódik. És nemcsak, hogy a sorban állunk, hanem a sor elején állunk. Nagyon régen volt olyan, hogy egy technológiai forradalomban Magyarország nem a követők között, hanem az élbolyban volt található. Márpedig most, mindenfajta túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a globális autóipar elektromos alapokra történő átállásában Magyarország a világ éllovasai közé tartozik.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez annak köszönhető, hogy hazánk a keleti és a nyugati vállalatok, a keleti és a nyugati gazdaság fontos találkozási pontjává vált. Világszinten is egyedülállónak nevezte, hogy Magyarországon a három német prémium autómárka mellett a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó vállalatából öt is jelen van. „A három nagy német, a három nagy kínai és a két nagy koreai itt adnak Magyarországon randevút egymásnak” – fogalmazott.

Majd hangsúlyozta, a magyar autóipar termelési értéke tavaly átlépte a 10 ezer milliárd forintos „csodahatárt”, félmillió jármű gördült le a gyártósorokról. „És hogyha mindazok a beruházások, amelyek most zajlanak, befejeződnek, akkor egymillió autót fogunk tudni gyártani Magyarországon. Ma a világon öt ilyen ország van.” Valamint leszögezte, ez nem lenne lehetséges, ha az autóipar beszállítói háttéripara nem tudná tartani a lépést ezzel a fejlődéssel, ezért is fontos a most átadott beruházás.

A miniszter végül arra is kitért, kétszáz japán vállalat működik Magyarországon, összesen mintegy harmincezer embernek adva munkát. Szavai szerint ezek a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik, magas hozzáadott értékkel bírnak, így jelentősen hozzájárulnak a hazai gazdaság dimenzióváltásához.

A tárcavezető aláhúzta: az elmúlt tíz évben a kormány hetven japán vállalati beruházáshoz adott támogatást, ezzel ötezer új munkahely jött létre, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig elérte a hárommilliárd dollárt. Tudatta, Vas vármegye kiválóan teljesített az elmúlt években, ugyanis az utóbbi tíz év során kormányzati támogatással 55 nagyberuházást hajtottak végre, összesen 490 milliárd forintos értékben, ezzel háromszorosára emelve a helyi ipari teljesítményt – írta meg az MTI.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)