2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Még mindig nagyon drágán tankolnak a magyarok

2024.06.02. 11:26
A KSH legfrissebb statisztikái alapján elmondható, hogy a régiónkban még mindig kiemelkedő helyen vannak a magyar üzemanyagárak, és sajnos nem a kedvezőbb végén. Amíg a régióban átlagosan 5-7 forintos csökkenés tapasztalható, addig nálunk akár 1-2 forintos növekedés is, miközben akad olyan ország a közelünkben, ahol mindkét fajtából literenként 80-90 forinttal olcsóbban lehet tankolni.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai szerint Magyarországon a 95-ös benzin átlagára 601 forint volt, ugyanúgy, ahogy a gázolajé is. Ez annyit jelent, hogy a benzin 6 forinttal, a dízel pedig 16 forinttal drágább idehaza, mint a régióban átlagosan.

Jobban állunk viszont, ha csak a környező országokéhoz mérjük a hazai átlagárakat, úgy ugyanis az jön ki, hogy a benzin 4 forinttal olcsóbb, de a gázolaj még így is 5 forinttal drágább a szomszédos országok átlagainál – írta meg a KSH.

  • A 95-ös literenkénti átlagára ugyan 2 forinttal csökkent idehaza az elmúlt héten, viszont a régióban ugyanezen üzemagyagfajta ára 7 forinttal mérséklődött, ha csak a szomszédos országokat nézzük, akkor 8 forinttal.
  • A gázolajnál is hasonló a helyzet, a magyarországi 1 forintos növekedéssel szemben a régióban és a szomszédos országokban is egyaránt átlagosan 5 forinttal csökkent egy liter dízelolaj ára. 

A régióhoz képest így a 95-ös oktánszámú benzin 601 forintos átlagárával egészen jól állunk, hiszen Ausztriában, Csehországban, Szerbiában és Szlovákiában is (néhol jóval) magasabb áron lehet tankolni. Horvátország, Lengyelország és Szlovénia csak néhány forinttal adja olcsóbban ezt az üzemanyagfajtát, viszont Romániában és Bulgáriában már jóval olcsóbban lehet 95-ös benzint tankolni.

A dízelolajjal viszont már más a helyzet, ott mindössze Ausztria és Szerbia előzi a magyar árakat, mindenhol máshol a régióban olcsóbban lehet hozzájutni egy liter gázolajhoz. Ennél a fajtánál is Románia és Bulgária a legolcsóbb, utóbbinál 90 forinttal kerül kevesebbe egy liter dízel, mint Magyarországon.