2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Ezt nem akartuk látni, soha nem volt még ekkora a hitelkártyákra jutó adósság

2024.06.05. 08:41
Soha ilyen magas nem volt még az egy hitelkártyára jutó adósság: egy-egy kártyaadós átlagosan 142 ezer forinttal tartozik a bankjának, a teljes tartozás 12 éves csúcson van – olvasható az egyik legfrissebb elemzésben. A szakértők szerint igazán az jár jól a hitelplasztikok használatával, aki időben visszafizeti havi költéseit és kihasználja a banki jóváírásokat.

Miközben a lakáshitelek és a személyi kölcsönök esetében 22 hónapnyi csúcsot jelent az áprilisban az ügyfelek által felvett 121,2, illetve 68,2 milliárd forintnyi kölcsön, addig a háztartások hitelkártya-tartozása 12 évi csúcsra emelkedett – összegezte a BiztosDöntés.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakosság hitelkártya-tartozása április végén 158,5 milliárd forint volt.

Egy év alatt 12 százalékkal nőtt a kártyabirtokosok kintlévősége.

Mindez a BiztosDöntések szakértője, Gergely Péter szerint azt jelenti, hogy az egy hitelkártyára jutó tartozás abszolút csúcson áll, és idén áprilisban megközelítette a 142 ezer forintot. Négy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán ez az összeg még alig haladta meg a 98 ezret. „Természetesen ma lényegesen könnyebb az egy kártyára jutó hitelkártya-tartozást rendezni, hiszen a 141 900 forintos összeg kevesebb mint a harmada a 437 849 forintos nettó átlagkeresetnek” – jegyezte meg Gergely Péter.

Tizenegy éve, 2013-ban, amikor a maihoz hasonlóan 150 milliárd forint fölött volt a hitelkártyatartozás – míg a mai 1,12 milliónál közel 23 százalékkal több –, 1,37 millió hitelplasztik volt forgalomban. Akkor még az egy kártyára jutó 112 500 forintos hitelkártya-tartozás a 151 ezer forintot alig meghaladó nettó átlagkereset közel háromnegyedét tette ki.

A legdrágább hitel

Gergely Péter szerint a hatályos szabályozás a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (THM) akár a mindenkori jegybanki alapkamat mértéke és plusz 39 százalék is lehet. Ez tehát az a mérték, amely felett jelenleg uzsorakamatnak minősül egy-egy kölcsön kamata.

Az adott fél évre érvényes THM-plafon-mérték számításánál az időszakot megelőző december elsején, illetve június elsején érvényes alapkamat mértéke számít. Ez alapján június végéig akár 50,5 százalék is lehetett volna a hitelkártyák maximális THM-je. Idén júliustól pedig  az alapkamat elmúlt fél évben történt több mint 4 százalékos csökkenésének köszönhetően  46,25 százalék lehet az a maximális mérték, amit hitelkártyaadósaiknak felszámíthatnak a bankok.

Mindig 20 százalék felett

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője kiemelte, „szerencsére ezektől a szintektől messze elmaradnak azért a hitelkártyakamatok. Ráadásul a banki THM-ek a hitelkártyák esetében is folyamatosan csökkennek: a 2023. augusztusi 30,25 százalékhoz képest áprilisban már közel 5 százalékponttal kisebb, átlagosan 25,3 százalékos éves kamatot számoltak fel az időben vissza nem fizetett tartozás után az adósoknak a bankok. Ennél a hitelköltségnél kisebb hitelteherrel utoljára 2022 szeptemberében számolhattak a visszafizetéssel megcsúszók.”

Ugyanakkor arra is emlékeztetett, a hitelkártyáknál továbbra is alapszabály, hogy nem érdemes tartozni, hiszen a türelmi időn belül vissza nem törlesztett hitelkártya-tartozás havi 2-3 százalékos kamattal ketyeg, és ez a szint a jövőben sem megy majd komolyabban lejjebb. A hazai hitelkártya-történelemben egyedül 2021 novemberében volt olyan hónap, amikor a hitelkártyaadósok átlagos THM-je 20 százalék alá csökkent.

Amennyiben időben visszafizetjük a tartozást, úgy viszont a hitelkártya kifejezetten kedvező lehetőséget jelent. Hiszen azon túl, hogy maximum 45 napig teljesen ingyen használhatjuk a bank pénzét, a legtöbb hitelintézetnél kedvezményprogramok is kapcsolódnak a hitelkártyás költésekhez.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu elemzése szerint a kártyás vásárlások után

  • egyes bankoknál később kedvezményre váltható pontokat lehet gyűjteni, amelyeket a későbbiekben fel lehet használni. Ezzel 1-3 százalékos kedvezményt érhetünk el;
  • a kártyás vásárlások után havonta, negyedévente vagy évente pénzvisszatérítést kaphatunk egy bizonyos összeghatárig, amivel a spórolás mértéke 5-10 százalék is lehet;
  • illetve a hitelkártyákkal fizetve egyedi kedvezményeket kaphatunk egy-egy kereskedőnél  itt a kedvezmények mértéke akár 15-20 százalék is lehet.

Igaz, a vásárlások utáni visszatérítésre számíthatunk, ám a szakértő szerint érdemes rendszeresen átnézni a kártyakibocsátó bankunk ajánlatait, mert azok folyamatosan változnak.