2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Elvesztette a Big Mac védjegyét az EU-ban a McDonald’s

2024.06.05. 16:52
Hét évig húzódó jogi csatározás után az Európai Unió Törvényszéke kimondta: a McDonald’s nem tudta bizonyítani, hogy a Big Mac nevet öt éven keresztül használták éttermekre, csirkés szendvicsekre vagy éppen baromfitermékekre, így a kizárólagos védjegybirtoklást elveszítette a cég. Ennek az ír Supermac’s örülhet a legjobban, mert végre elkezdhet terjeszkedni Európában.

A McDonald’s elvesztette a Big Mac védjegyét az Európai Unióban ír gyorséttermi riválisa, a Supermac’s javára egy hosszan tartó jogi csatában. Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke ítéletében kimondta, hogy az amerikai gyorsétterem-óriás nem tudta bizonyítani, hogy a Big Mac nevet öt éven keresztül valóban csirkés szendvicsekre, baromfitermékekre vagy éttermekre használta. A Big Mac egy hamburger, amely a vállalat honlapja szerint két marhahúspogácsából, sajtból, salátából, hagymából, savanyúságból és Big Mac-szószból áll – írta meg az Independent.

A döntés viszont többről szól, mint a burgerek neve. Megnyitja az utat a galwayi székhelyű ír cég, a Supermac’s más uniós országokban való terjeszkedése előtt.

A vita akkor robbant ki, amikor a Supermac’s kérelmezte cégnevének bejegyeztetését az Európai Unióban, miközben terjeszkedési terveit már bőszen készítette elő. A McDonald’s tiltakozott ez ellen, mondván, hogy a fogyasztók összezavarodnának, mivel a Big Mac név már védjegyoltalom alatt áll.

A Supermac’s 2017-ben kérelmet nyújtott be az EU Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO), hogy vonják vissza a McDonald’s Big Mac védjegybejegyzését, mondván, az amerikai vállalat nem tudta bizonyítani, hogy öt éven keresztül használta a nevet bizonyos, nem kifejezetten a hamburgerhez kapcsolódó kategóriákra.

„A védjegyoltalom megszűnését kell megállapítani, ha azt a jogosult a védjegy tényleges használatára az árujegyzékben szereplő árukkal, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban az adott tagállamban megszakítás nélkül öt éven át elmulasztja, kivéve, ha a jogosult a használat elmaradását kellőképpen igazolja” – írja az Európai Parlament és a Tanács 2015/2436 irányelve (2015. december 16.) a védjegyekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről.

Miután a szabályozó hatóság részben jóváhagyta a Supermac’s kérelmét, a McDonald’s az uniós bírósághoz fordult.

A McDonald’s nem bizonyította, hogy a vitatott védjegyet ténylegesen használták a csirkés szendvicsekkel, a baromfitermékekből készült élelmiszerekkel vagy a gyorséttermek, autós vagy elviteles éttermek üzemeltetésével összefüggő szolgáltatásokkal kapcsolatban

– áll a bíróság határozatának sajtóközleményében.

Dávid és Góliát csatája

A Supermac’s a döntést Dávid és Góliát csatájához hasonlította. Pat McDonagh ügyvezető igazgató a McDonald’sot „a védjegyes verseny elfojtására irányuló megfélemlítéssel” vádolta.

Ez egy jelentős döntés, amely józan ésszel közelíti meg a nagy multinacionális vállalatok védjegyhasználatát. Ez hatalmas győzelmet jelent a kisvállalkozások számára világszerte

– mondta McDonagh egy nyilatkozatban.

Az ír cég ugyan nem árul Big Mac nevű szendvicset, de Mighty Mac elnevezésűt viszont már igen, amely ugyanazokat az összetevőket tartalmazza. A McDonald’s higgadtan fogadta a döntést, amely ellen az Európai Bíróságnál, a blokk legfelsőbb hatóságánál lehet fellebbezni, és ezt meg is teszik.

„Az EU Törvényszékének döntése nem érinti a Big Mac-védjegy használatára vonatkozó jogunkat” – áll a vállalat sajtóközleményében. „Az ikonikus Big Macet Európa-szerte szeretik a vásárlók, és örömmel tölt el minket, hogy továbbra is büszkén szolgálhatjuk ki a helyi közösségeket, ahogyan azt már évtizedek óta tesszük” – zárták közleményüket.