2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Napokon belül eldől a politikusok sorsa, és lesz, amivel azonnal szembe kell nézniük

Bankolás
2024.06.06. 09:44
A választások kimenetelétől függetlenül a következő években hatalmas kihívások előtt állnak az önkormányzatok: hatékonyan kell tudniuk bánni a forrásokkal, végre kell hajtaniuk számos energiakorszerűsítési beruházást és a digitalizáció útjára kell lépniük. Ezek mind hosszútávú, tudatos pénzügyi tervezést és gazdálkodást igénylő feladatok, melyekhez nem mindegy milyen banki partnert választ a település. Az MBH Bank nemrég külön divízióba szervezte az önkormányzatok kiszolgálását, hogy még hatékonyabban és még specifikusabban, településre szabott módon tudja segíteni a helyi gazdálkodás sikerességét.

„Azzal a városvezetővel könnyebb együtt dolgozni, aki pénzügyileg tudatos, de természetesen megértjük, hogy egy polgármesternek nem ez a legfontosabb prioritása, ezért a bank feladata, hogy segítse önkormányzati partnereit a források hatékony felhasználásában, függetlenül a politikai beállítottságtól vagy a gazdasági tudástól” – így kezdte az Indexnek Puskás András, az MBH Bank önkormányzati kiszolgálásért és államigazgatási kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese a pénzintézet hozzá tartozó divíziójának bemutatását. Amióta a pénzintézeten belül megalakult ez az üzletág, az önkormányzatok kiemelt figyelmet élveznek az MBH Bankban.

A banknak 1240 önkormányzati és további 3100 olyan ügyfele van, aki önkormányzati cégként vagy intézményként szorosan kapcsolódik a szektorhoz. A teljes szektor több mint 40 százaléka az MBH Bank ügyfele. „Ez a felelősség szükségessé tette a különálló stratégiát, amelynek egyik meghatározó eleme, hogy magas szintre emeltük az önkormányzatok kiszolgálását.”

Dedikáltan erre hoztuk létre az üzletágat, így lehetséges teljes mértékben az egyedi, helyi igényekre szabott ügyfélkiszolgálás. Az önkormányzatoknak a gazdasági életben önálló jogállása van, ezért az önkormányzati területen dolgozó banki szakemberek speciális tudással felvértezettek. Az akvizíciós stratégiánkat áthangoltuk, tudatosan nyitunk a nagyobb önkormányzatok felé

– összegezte Puskás András. Érdemes külön hangsúlyozni, hogy mint ismert, az MBH Bankba beolvadt a Takarékbank, amely hozta a kis és közepes önkormányzatokat. A fúziót követően az ország legnagyobb hazai fiókhálózattal rendelkező bankja elkezdte kiegészíteni a portfóliót a nagyobb önkormányzatokkal és a megyei jogú városokkal.

Az ügyfelek egyedi igényei

Ennek meglett az eredménye, a pénzintézet jelentős előrelépést könyvelhetett el: a tavalyi évben az MBH Banknak több mint 40 új nagy önkormányzat lett az ügyfele, olyanok, mint Eger, Békéscsaba, Nyíregyháza, de már a leghűségesebb várost, Sopront is kiszolgálják. Kiss Zalán, az MBH Bank területért felelős ügyvezető igazgatója ezt kiegészítette azzal, hogy bár jelenleg országszerte vannak már önkormányzati partnereik, a munka nem állhat meg, ugyanakkor a júniusi önkormányzati választás speciális helyzetet eredményez.

Ugyanis amennyiben a regnáló polgármester folytathatja a munkáját, úgy egyszerűbb a szituáció, hiszen tovább viszi az önkormányzatot, de ha új városvezetőt választanak, akkor technikailag októberig a régi viszi a város ügyeit, csak ezt követően lép jogilag hatalomba és pozíciójába az új polgármester. Egy ilyen helyzetet pedig egy professzionális banknak megfelelően kell kezelnie.

„A választás adta felhatalmazás lehetőséget teremt, hogy az önkormányzatokkal hosszabb távú együttműködésekről is egyeztessünk, ne csak a rövid távú pénzügyi megoldásokról. Most lehetséges az ügyfeleinkkel kidolgozni egy egyedi, speciálisan rájuk szabott banki szolgáltatási csomagot, amire különösen nagy szükség lesz a közeljövőben, hiszen az EU-s források hatékony kihasználása, az energetikai korszerűsítés és a digitalizáció új, hosszú távú kihívások elé állítja az önkormányzatokat” – mondta Puskás András.

Természetesen az önkormányzatoknál lassabb a döntéshozatal, és nem kifejezetten azok a szempontjaik, mint a nagyvállalatoknak. Prioritás a számlavezetés, valamint a befektetési és a digitalizációs szolgáltatások, amelyek megfelelő használatával az adminisztrációs terhet, és így az önkormányzatok költségeit hatékonyan lehet csökkenteni.

Ráadásul a polgármestereknek a testület elé kell vinni egy bankváltást, bemutatva részletesen, hogy annak milyen előnyei vannak. „Az elmúlt évben nagyot léptünk előre abban, hogy az interakciók pozitív irányba indultak. Önkormányzati ügyfeleink már mernek tudatosan gondolkodni, gazdasági szempontok alapján pénzügyi szolgáltatót váltani. Ez pedig biztató a 2024 második félévére, illetve a jövőre vonatkozóan” – tette hozzá az MBH Bank ügyvezető igazgatója.

Nagyon fontosak a fiókhálózatok

Érdemes arra is kitérni, hogy az önkormányzati szektorban az erős banki verseny az elmúlt évtizedekben hiányzott, és inkább egy-két szereplőre redukálódott. Ám az MBH Bank megjelenésével felélénkült ez a piaci szegmens, hasonlóan a vállalatfinanszírozáshoz. Jelenleg ha megnézzük az önkormányzati szektort, kifejezetten jót tett a piacnak, hogy megjelent az MBH, mint erős szereplő. Versenyhelyzet alakult ki az ügyfelekért, és ez tetten érhető az árazásban, azaz jelentős költségmegtakarítást hoz az önkormányzatoknak a banki verseny.

A szolgáltatások minőségével is ki lehet tűnni, az MBH esetében pedig a szolgáltatások megbízhatóan működnek. Integrált IT-rendszerek állnak rendelkezésre, ami már alapjaiban is csökkenti az adminisztrációs terheket. Fontos hangsúlyozni, hogy az MBH Bank egyedi kiszolgálással járó, gyors problémamegoldó képességgel rendelkezik: nem kell hetekig üldözni a banki kapcsolattartót.

És bár az urbanizálódó és a fejlett fizetési szolgáltatások világában már nem is gondolnánk, de a fiókhálózat elérése kifejezetten fontos. A bankszektor a digitalizáció irányába halad, azonban az önkormányzati területen kiemelt szempont maradt, hogy megfelelő fiókhálózati lefedettséggel rendelkezzen a választott bankjuk, és az ügyintézés személyes és bizalmi maradjon

– összegezte Kiss Zalán. Az MBH Banknak pedig 400 fiókja érhető el, ami azt jelenti, hogy Magyarország legnagyobb hálózatával rendelkeznek. Ráadásul napjainkban országosan ezer helyen találkozhatunk MBH által üzemeltetett ATM-mel, ezt a pénzintézet rövid időn belül 1600-ra szeretné növelni. Így jól látható, hogy nem csak a lakossági kiszolgálásban szeretnének jeleskedni, be akarnak épülni a városok, falvak vérkeringésébe is.

„Ismerjük a fontos gazdasági szereplőket, a döntéshozókat, a polgármestereket, az alpolgármestereket, a jegyzőket, a pénzügyi vezetőket, és kifejezetten figyelünk a kapcsolatok ápolására és fenntartására a megfelelő szakmai szinteken” – Puskás András azt is kiemelte, a divízióban így részben mindenki üzletkötő is: „Egy speciális rendszert kell elképzelni, hiába vezérigazgató-helyettes valaki, nem ülhet az elefántcsonttoronyban, mindenki járja az országot, Zalaegerszegtől Sopronig, Debrecenen át Gyuláig, hogy megértsük, mire van szükségük az önkormányzatoknak és hatékonyan segítsünk nekik.”

Természetesen a siker a legjobb ajánlólevél, hiszen a polgármesterek egymás közt is megvitatják az együttműködések értékeit, így előfordul, hogy egy térségben található közösségek egymást ösztönzik arra, hogy megfontolják a bankváltást.

NAGYON SZOROS – AKÁR GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI – KAPCSOLAT ALAKUL KI BIZONYOS TÉRSÉGEKEN BELÜL. EZT SZERETNÉK MEGFELELŐEN KIAKNÁZNI.

Érdemes erre példát hozni: ha valamelyik önkormányzat által üzemeltetett gazdasági társaság kiválasztja a bankot, az könnyen hozhat mélyebb integrációt, ezáltal magát az önkormányzatot is. Így már könnyen lehet arra reflektálni, amire a múlt évi interjújában az Index hasábjain utalt Barna Zsolt elnök-vezérigazgató: az MBH Csoport gazdasági ökoszisztémákban és azok kialakításában gondolkodik.

„A szerepünk nem áll meg az önkormányzatoknál, és rengeteg hasonló és legalább annyira fontos ügyfelünk van, például az egyetemek: volt olyan város, ahol az egyetem magával hozta a helyi önkormányzatot is. Így nem csak önkormányzati szinten gondolkodunk, hanem átfogó, helyi együttműködésekben. Párhuzamosan építjük a kapcsolatokat, az egész térségeket érintő rendszerekben gondolkodunk” – mondta az MBH ügyvezető igazgatója. Így az MBH Bankon belül az összes üzletágra hatással van az önkormányzati divízió. Nagyban segíti a vállalatfinanszírozás munkáját csakúgy, mint a lakossági területét.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)