2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A kormány támogatja a Dunaferr zöldülését

2024.06.10. 15:27
A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a kormány minden támogatást megad a Liberty Dunaferr zöldátállásához. Az indoklás szerint a bezárásra az elavultság miatt volt szükség.

A kormány minden eszközzel támogatja a Dunaferr zöldátállását – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Mint írják, a Dunaferr a magyar ipar kiemelkedő jelentőségű szereplője és a térség legnagyobb foglalkoztatója, ezért a kormányzat kiemelten figyeli a vállalat helyzetét. A kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal, és minden eszközzel támogatja technológiaváltását, hiszen a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben.

A kokszoló jelenlegi állapota elavult, így az acélgyártás jövője a zöldacél, arra kell az erőforrásokat koncentrálni – szögezte le a tárca.

Megjegyzik továbbá, a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöldátállásában. Az NGM közleményében arra is emlékeztetett, hogy korábban foglalkoztatási program indult a generációk közötti tudásátadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében.

A célunk, hogy a Dunaferr zöldátállása zökkenőmentesen valósuljon meg, és a vállalat továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő szereplője maradjon

– zárta a közleményét a minisztérium.

A Liberty Dunaújváros bezárja a kokszolókemencét

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Liberty Dunaújváros kezdeményezte két, veszteségesen működő kokszolókemencéjének leállítását. 

A kokszgyártás június 12-én, szerdán fejeződik be, a leállítási folyamat azonban több hónapot vesz igénybe. A társaság leszögezte: mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése, illetve a más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében.

A vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszolókemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem CO2- és porkibocsátását, ami tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is – olvasható a közleményben.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.