2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Órákon belül dönthet a kormány a diákhitelről

2024.06.11. 16:15
A Nemzetgazdasági Minisztérium a kamatstop meghosszabbítását javasolja a diákhitelezésben – olvasható a gazdasági tárca közleményében, amelyben kiemelték, hogy társadalmi egyeztetésre bocsájtják a szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció 2024 második félévére vonatkozó kamattervezetét. A javaslat szerint a szükséges fenntartani a kamatstopot, hogy a diákok továbbra is 7,99 százalékos kamat mellett vehessék igénybe a szolgáltatást.

A világjárvány utóhatása és az orosz-ukrán háború következményei kedvezőtlenül hatottak a hitelkamatokra, köztük a sok diák számára létfontosságú Diákhitel 1 konstrukcióra is. A kormány a tavalyi év első félévében úgy döntött, a vonatkozó jogszabály alapján számított 10 százalék fölötti ügyleti kamat hátrányosan érinti a családokat, ezért bevezette a kamatstopot a hallgatói hitelezés területén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerit a Diákhitel 1 félévente változó kamatozású hitelkonstrukció, amely a kamatstopnak köszönhetően folyamatosan jelentősen kedvezőbb kamattal érhető el, mint a piaci, szabad felhasználású fedezetlen lakossági hitelek.

Az idei év második félévére vonatozó kamatszint meghatározásakor a Minisztérium javasolta a kamatstop fenntartását, a jelenlegi kamatszint megőrzését.

A társadalmi egyeztetésre bocsájtott tervezet szerint a szabad felhasználású hallgatói hitel vonatkozó rendelkezések mentén megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja.

Maradhatnak a kedvező feltételek

Nagy Márton tárcája szerint a diákhiteleket számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók számára: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a családtámogatási kedvezmények.

A hallgatói hitelezés további fejlesztéséhez, az ehhez szükséges hosszú távú stabil háttér biztosításához, szükséges az állami tulajdonú, pénzügyi szolgáltatást végző társaságok közötti szinergiák fokozott kiaknázása. Ennek érdekében június 12-től a Magyar Fejlesztési Bank szorosabb együttműködésben, a banki szakterületek széles körű tapasztalataival vesz részt az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. feladatainak ellátásában – olvasható a közleményben.

A fokozott együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a diákok a lehető legkedvezőbb feltételek mellett vehessék igénybe a hallgatói finanszírozás nyújtotta lehetőségeket. Az együttműködés részleteiről a Diákhitel Zrt. rövidesen tájékoztatja ügyfeleit.