2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Külföldi tulajdonoshoz kerül a magyar Foxpost csomagküldő startup

2024.06.12. 18:55
A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól.

A tájékoztatás szerint a Wallis Csoport és a Trueway (korábban Finext) értékesítette a hazai csomagautomata-piacon elsőként megjelent szolgáltatót a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group által létrehozott konzorciumnak – tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.

A tranzakció a versenyhatósági engedély megszerzését követően még idén lezárulhat. A felek a tranzakció pénzügyi részleteiről nem adtak tájékoztatást. A Foxpost 62 beltéri automatával startupvállalkozásként indult 2014-ben, és ezzel az első csomagküldő volt a magyar piacon. Az elmúlt tíz évben növekedését a két befektető tulajdonos, a Wallis Csoport és a Trueway magántőkealap-kezelő biztosította.

A Foxpost példája igazi magyar startup-sikertörténet.

A társaság jelenleg több mint 1200 automatát üzemeltet, több ezer e-kereskedelmi partnerrel áll szerződésben, és tavaly közel 10 millió csomagot kézbesített. A Wallis befektetőtársával, a Truewayjel együtt az elmúlt tíz évben pénzügyi hátterével támogatta a vállalatot, amely mára a nemzetközi befektetők figyelmét is felkeltette – idézte a közlemény Mező Gyulát, a Wallis Asset Management vezérigazgatóját.

Halász Iván, a Trueway igazgatósági tagja a közleményben kiemelte: büszkék, hogy egy újabb innovatív, versenyképes hazai vállalat felépítésében vehettek részt annak korai, növekedési szakaszától. Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. vezérigazgatója és társalapítója az eddig tulajdonosok által biztosított háttér fontosságát emelte ki, hozzátéve, hogy a tulajdonosváltás támogatja növekedési tervüket.

Háromszáz millió forint adózott nyereséggel zárták a tavalyi évet

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Foxpost Zrt. nettó árbevétele tavaly 8,184 milliárd forint volt, a 2022-ban elért 4,217 milliárd forint után, amely mintegy ötszöröse a 2020-as értéknek. A cég mintegy 300 millió forint adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet, míg 2022-ben 1,280 milliárd forint volt a vesztesége.

A Packeta Hungary Kft. 2023-ban 8,182 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 2022-ben 5,57 milliárd forintot. A 2022-es 475,2 millió forintos vesztesége tavaly 340,5 millió forint nyereségbe fordult át. A CVC egy globális tőke- és befektetésialap-kezelő, amely Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban működik, és 177 milliárd eurónyi befektetést kezel, 125 vállalatban van részesedése, amelyek éves forgalma mintegy 100 milliárd euró.

Az EMMA Capital magánbefektetési holdingot a cseh milliárdos, Jirí Smejc alapította 2012-ben. A társaság az EU mellett aktív az ázsiai piacokon is, befektetési fókuszában a kiskereskedelmi és ügyfélközpontú vállalatok vannak.