2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Mélyrepülésben a forint, egy devizával szemben másfél éve nem volt ennyire gyenge

2024.06.14. 11:36
Több hónapos mélypontokat dönget a forint árfolyama az euróval szemben, ugyanúgy, ahogy az amerikai dollárral és a svájci frankkal sincs egyelőre túl közeli barátságban. De van egy deviza, amelytől még ennél is messzebbre került a magyar fizetőeszköz, hiszen 2022 októbere óta nem kértek ennyit egy angol fontért, mint amennyit ma kérnek.

Az euróval szemben egészen magasan zárja a hetet a forint, ugyanis március óta nem volt ennyire gyenge a magyar fizetőeszköz, ráadásul akkor is mindössze egyetlen nap volt, amikor ennél is rosszabbul teljesített volna, egészen pontosan március 12. 

Nagy meglepetés egyelőre azonban nincs, hiszen már nyitáskor 397 forint felett járt az euró, viszont délelőtt tízre már bekukkantott 397,5 forint fölé is, és nagyon nem is akar csökkenni. 

Május végén kicsit azért fellélegezhettünk, hiszen egy egészen jó lejtő szériának köszönhetően május 24-re egészen 384 forintig csökkent az euró árfolyama az előtte lévő hónapok folyamatosan magas, 390 forint feletti értékei után, viszont ez a csoda nem három, hanem négy napig tartott csak, ugyanis május 28. után meredeken megindult felfelé a forint, és június elejére már ismét a 390 forintos határ kapuit döngette. Nem sokkal később át is lépte azt.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője részletesen kifejtette, hogy mi állhatott a forint gyengülése mögött amellett, hogy az euró vesztett az erejéből a dollárral szemben:

  • péntek délelőtt a vártnál magasabb májusi inflációt közölt az Eurostat: az áprilisi 2,4 százalék után a várt 2,5 százalék helyett 2,6 százalékra gyorsult az áremelkedési ütem az eurózónában,
  • eközben a maginfláció is a várt 2,7 százalék helyett 2,9 százalékon alakult.

A forint gyengülése egyébként nem csak az euróval szemben való viselkedésén érhető tetten, hiszen a dollárral szemben – csaknem három hónapos mélyponttal – a forint bekukucskált 371 forint fölé, 

az angol fonttal szemben 2022 októbere óta nem volt ennyire gyenge a magyar fizetőeszköz, egész pontosan 472,8 forintot kérnek egy fontért,

a svájci frank pedig már 416 forint felett jár, ami szintén majdnem 4 hónapos negatív rekordot jelent a forint részéről.