2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

A kkv-kért és start-up-okért felelős dél-koreai miniszterrel tárgyalt Nagy Márton

2024.06.14. 14:52
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Oh Youngju-val, Dél-Korea kkv-kért és start-up-okért felelős miniszterével tárgyalt a két ország gazdasági együttműködéséről. A két ország diplomáciai kapcsolata 35 éves múltra tekint vissza és évi több milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolítanak évente.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalos látogatás keretében Dél-Korea kkv-kért és startup-okért felelős miniszterével, Oh Youngju-val tárgyalt.

A felek a magyar–dél-koreai gazdasági együttműködés mellett áttekintették a kkv-k versenyképességét fokozó jó gyakorlatokat. Dél-Korea 1989 óta áll diplomáciai kapcsolatban Magyarországgal, melynek 2024-ben ünnepeljük a 35. évfordulóját.

Az ázsiai ország Magyarország 12. kereskedelmi partnere, a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke megközelíti a 9 milliárd dollárt.

Dél-Korea Magyarország harmadik legnagyobb befektető partnere, az FDI állománya 9,5 milliárd dollárt tett ki. A magyar kormány három koreai vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, melyek hazánkban a járműipar (Hankook Tire), az elektronika (Samsung Electronics), illetve a pénzügyi és bankszektor (KDB Bank) területén bírnak meghatározó szereppel. Emellett az akkumulátor gyártással foglalkozó Samsung SDI-al is partnerséget alakított ki.

A nemzetgazdasági miniszter megállapította, hogy Dél-Koreát dinamikus technológiai fejlődése Magyarország kiemelkedő gazdasági partnerévé teszik. A magyar kormány számára kiemelt jelentőségű a versenyképesség növelése, ennek egyik fő eszköze az innováció,

ezért hazánk együttműködik Dél-Koreával a technológiai és tudástranszfer területén.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre és partnerségre törekszik, nincs ez másképp a dél-koreai vállalatok esetében sem. A dél-koreai cégek elismerik a magyar kormány elkötelezettségét az innovatív iparágak iránt, készek a további együttműködésre, amihez a magyar kormány minden segítséget megad.

Nagy Márton hozzátette, a magyar kormány stratégiai célja, hogy hidat képezzen kelet és nyugat között. Az elzárkózás helyett hazánk az összeköttetés mellett tette le a voksát, ezért Magyarország nemcsak a nagy nyugati autógyártók, hanem a keleti, így dél-koreai cégek számára is vonzó befektetési terep.