2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Van, amiben egy rugóra jár Bill Gates és Orbán Viktor agya

2024.06.17. 06:57
Bill Gates hajlandó milliárdokat fektetni az atomenergiába. A világ hatodik leggazdagabb embere szerint a fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el a sikeres zöldátállás. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pont az elmúlt hetekben emelte ki ehhez hasonlóan, hogy a zöldátállásra egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az igazi válasz.

Bill Gates bejelentette: kész dollármilliárdokat fektetni egy új generációs atomerőmű-projektbe Wyomingban, hogy kielégítse az egyre növekvő amerikai villamosenergia-szükségletet.

A TerraPower, a Gates által alapított startup a múlt héten tette le az első kereskedelmi reaktor építésének alapkövét Wyomingban, ahol egy szénerőművet leállítanak – mondta a Microsoft milliárdos társalapítója a Bloomberg összegzése alapján.

A TerraPower 2008 óta kutat egyszerűbb, olcsóbb reaktorok után, és arra számít, hogy az új reaktor 2030-ra elkészülhet.

Bill Gates szerint ez a zöldátállás kulcsa

Bill Gates úgy fogalmazott, hogy „több mint egymilliárdot tettem bele”, és „még több milliárdot fogok”. Az energiaügyi minisztérium támogatását élvező erőmű eredetileg 2028-ra készült volna el, ugyanakkor ez azt jelentette, hogy Oroszországból származó üzemanyagra kellett volna támaszkodni, ami „most már elfogadhatatlan” – mondta Gates a CNN műsorában.

A reaktor tervezése víz helyett folyékony nátriumot használ hűtőközegként, és olvadt sót tartalmaz, amely képes hőt tárolni a teljesítmény növelése érdekében. A tervek szerint a reaktor működéséhez szükséges üzemanyagot az Egyesült Államokból és szövetségeseitől szerzik majd be – mondta Gates.

„A szenet a földgáz már kiszorította a versenyből” – fogalmazott Bill Gates, aki hozzátette: szerinte ezért most azt kell tennünk, hogy hatékonyan versenyeznek a földgázzal, így csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

Idevág, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség első alkalommal megrendezett tanácskozásán Brüsszelben márciusban úgy fogalmazott,

a közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált, hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket.

A magyar kormány szerint a fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöldátállás sem, ahogy nem érhető el az energiafüggetlenség.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.