2024. június 26. 18:00
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00 ÉLŐ
Georgia 1
Portugália 0
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00 ÉLŐ
Csehország 0
Törökország 0

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtését

2024.06.18. 18:32
Minden korábbinál magasabb, 77 százalékos visszagyűjtési arányt értek el a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek magyarországi begyűjtésére szakosodott Cseber gyűjtőhelyek 2023-ban – írja közleményében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.

A vártnál jobb, nemzetközi összevetésben is kiemelkedő rekorderedmény eléréséhez nagyban hozzájárult a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. 2023. július 1-jén indult hulladékkoncessziós tevékenysége, illetve a két társaság szakmai együttműködése.

„A hulladékkoncesszió bevezetésének eredményeként elkezdődött az évek alatt felhalmozott használt traktorgumiabroncsok és akkumulátorok begyűjtése is” – írják a közleményben. 

A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök megfelelő visszagyűjtése és kezelése elengedhetetlen feltétele a fenntarthatósági célkitűzések teljesítésének, különösen a víz- és levegőtisztaság megőrzésének, illetve javításának. Ezáltal energiát, illetve hasznos és értékes másodnyersanyagokat is megtakaríthatunk.

Ezek ugyan nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezért nem vonatkozik rájuk az azokra érvényes rendkívül szigorú eljárásrend, azonban megfelelő ártalmatlanításuk és hasznosításuk különleges kezelést igényel.

Felosztották a feladatokat

A Cseber Nonprofit Kft. 2003 óta foglalkozik a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök magyarországi visszagyűjtésével, 2023. július 1-jétől pedig a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szakmai együttműködésben folytatja tevékenységét.

A gyűjtés megszervezését és a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feladatokat továbbra is a Cseber látja el, míg a gyűjtőhelyekről történő elszállítás és a hulladékkezelés a koncessziós rendszer elindulása óta a MOHU feladata

– olvasható a közleményben.

Az érintett szereplők együttműködésének és hozzáállásának köszönhetően az átállást zökkenőmentesen sikerült véghez vinni, a befektetett munka, illetve a piaci trendek eredményeképpen

a 2023-ban elért rekordmértékű, 77 százalékos visszagyűjtési arány világviszonylatban is kimagasló,

és a 2025-ös európai célszámot is meghaladja – emelték ki. 

A CropLife International 43 országból származó adatai alapján 2022-ben a hasonló gyűjtőrendszerek világszerte átlagosan 62 százalékos visszagyűjtési arányt értek el, míg az ilyen rendszert működtető 20 európai országban átlagosan 71 százalékos volt a visszagyűjtési arány.

Nagy célokat tűztek ki

A CropLife Europe célkitűzése, hogy 2025-ig Európa-szerte 75 százalékra emelkedjen a visszagyűjtési arány, és hogy az Európai Unió minden tagállamában működjön a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek szakszerű visszagyűjtésére és kezelésére szolgáló dedikált gyűjtőrendszer.

A hulladékkoncesszió első évében elért 77 százalékos arány túlszárnyalta a MOHU várakozásait és terveit is; ezzel társaságunk önmaga előtt is magasra tette a lécet, de azon dolgozunk, hogy a rendszer működését tökéletesítve hosszú távon is megtartsuk és tovább javítsuk ezt az eredményt

– értékelt Runtág Tivadar, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. operatív igazgatója.

„Szeretnénk még több gazdát megszólítani és újabb gyűjtőpontokat bevonva bővíteni az országos hálózatot, valamint terveinkben szerepel a rendszer kiterjesztése – a Cseber-partnerek szakmai közreműködésével – az agráriumban keletkező olyan egyéb hulladékanyagokra is, melyek visszagyűjtése, kezelése és hasznosítása egyelőre nem megoldott.”

A közlemény végén azt írják, hogy a MOHU elkötelezett egy tisztább és fenntarthatóbb jövő építése mellett, és ebben a folyamatban számít a magyar agrárium részvételére és együttműködésére is.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.