2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Drámára figyelmeztet a kormány, elszívják a munkaerőt a Nyugat-Dunántúlon

HNT 8977
2024.06.18. 12:12
A felzárkózó régiókban sokszor mondják, hogy az Észak-Dunántúl csak ne beszéljen, mert tejjel-mézzel folyó Kánaán van, azonban ha megnézzük az Észak-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiókat, akkor egy regionális drámát láthatunk kibontakozni – jelezte Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Macronomx konferencián. A legfőbb problémát a Nyugat-Dunántúlon látja a miniszter, ahonnan tömegével szívják el a munkaerőt más országok.

Bár Budapest uniós viszonylatban fejlődik, országos szinten van még min javítani. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Macronomx konferencián számolt be az új fejlesztéspolitikai tervekről.

Magyarország kis lépésekben ugyan, de gazdaságilag és politikailag is felzárkózik az uniós átlaghoz, és egyértelműen Budapest a legnagyobb haszonélvezője a brüsszeli támogatásoknak

– mondta Navracsics Tibor a Macronomxon, az IndaMedia és az Economx közös konferenciáján. 

Regionális dráma, elszívják a munkaerőt

Navracsics Tibor pozitív eredményként emelte ki azt, hogy a 2013-as járási adatokhoz képest 2022-re már 22 járás kilábalt az átlag alatti fejlettségi kategóriából. A jövőre nézve Navracsics Tibor elmondta, hogy az eddigi településalapú fejlesztéspolitika helyett a térségalapú fejlesztéspolitikára próbálják áttolni a hangsúlyt.

Ugyanakkor a tárcavezető beszélt arról is, hogy az országban jelen van egyfajta „regionális dráma”, ami leginkább a nyugat-dunántúli területeket érinti.

„A felzárkózó régiókban sokszor mondják, hogy az Észak-Dunántúl csak ne beszéljen, mert tejjel-mézzel folyó Kánaán van, azonban ha megnézzük az Észak-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiókat, akkor egy regionális drámát láthatunk kibontakozni” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy a viszonylag jó kezdő pozícióhoz képest, különösen a Nyugat-Dunántúl, amely 2004-ben az Európai Unió 66 százalékán állt, 2022-ben csupán 68 százalékot tudott hozni, amit a miniszter stagnálásként értékel. Szerinte ebben az átmeneti koronavírus-járvány, illetve ennél súlyosabb tényező is közrejátszott.

Az osztrák, délnémet és északolasz munkaerőpiac elviszi a Nyugat-Dunántúlról a munkaerőt, erre a kormány még mindig nem talált megoldást

– jelezte a miniszter. A vállalatok és a területi közigazgatás számára is mindennapos problémát jelent szakembert találni, működtetni a hivatalokat. Ez nemcsak most, de a közeljövőben is problémát jelent majd Navracsics Tibor szerint. 

Az előadásban szó esett még:

  • a nagyvárosi övezet hiányáról;
  • a határ menti perifériákról;
  • a budapesti agglomeráció fejlesztési terveiről;
  • a magyar átlagkeresetekről;
  • valamint a közszolgáltatások elérhetőségéről.   

(Borítókép: Navracsics Tibor beszél a Macronomx konferencián 2024. május 30-án. Fotó: Nagy Tamás / Economx)