2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Varga Mihály terítette a lapokat: Budapest csődben van

ZS 7325
2024.06.18. 10:18
Bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt – írta kedden közösségi oldalán Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint ezzel Budapest csődben van, és további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.

„A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól” – fogalmazott közösségi oldalán Varga Mihály kedden a bejegyzése alatti kommentben.

Mindeközben Budapest csődben: bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt

– írta Varga Mihály. Rámutatott, hogy „további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat”.

Varga Mihály: Tévesen okolják a kormányt az üres fővárosi kasszáért

A pénzügyminiszter közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „a baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban cáfolják ezt”.

Az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására

– zárta gondolatait.

Varga Mihály tavaly decemberben készült interjúnkban úgy fogalmazott: „Ha fizetnének, akkor ritkábban kellene inkasszózni. Elképesztőnek tartom, hogy a főváros ezt meglépte. Miközben a budapesti emberek és vállalatok fizetik az adót, a főváros vezetése kijelenti: ők nem fizetnek adót. Elfogadhatatlannak tartom a jogszabály megszegését. Másrészt milyen társadalmi együttműködés az, ahol az ország leggazdagabb városa nem hajlandó részt venni abban a közös tehermegosztásban, amely a vidéki településeket kívánja segíteni. 700 önkormányzat fizeti ezt az adót, a főváros pedig törvénysértő módon nem.”

Varga azt is előrevetítette, hogy a Magyar Államkincstár addig inkasszózik, amíg a jogosan járó összegeket be nem szedik a fővárostól.

(Borítókép: Astoria-felújítás 2024. május 2-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)