2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Megnevezték a Budapest Airport új vezérigazgatóját

2024.06.26. 11:52
Egy héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a magyar kormány által visszavásárolt Budapest Airport lemondott igazgatósága és felügyelőbizottsága helyére új testület érkezik. Szerda délelőtt a cég hivatalosan közölte: Francois Berisot a Budapest Airport új vezérigazgatója.

Mint arról beszámoltunk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter június 6-án bejelentette, hogy a Budapest Airport Zrt. újra magyar kézre került, a kormány történelmi tranzakciót bonyolított le a visszavásárlással. 

A bejelentéssel egy időben a Budapest Airport teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott, a testületek új összeállításáról alapítói határozat formájában született döntés. Az igazgatóságba a Corvinus delegáltjai: 

  • Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára,
  • Antal Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára,
  • Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • és Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke.

A Vinci Airports is delegált egy tagot az igazgatóságba, Emmanuel Robert Menanteau-t, aki hosszú ideje a légiiparban tevékenykedő szakember. 

A felügyelőbizottságba a franciák delegáltja Rémi Guy Ferdinand Maumon-Falcon de Longevialle, aki 2018 óta a Vinci Airports pénzügyi igazgatója, korábban pedig a közel-keleti és közép-ázsiai régió projektigazgatójaként több repülőtér-felvásárlási projektet irányított – írja a lap.

Az állam képviselői a felügyelőbizottságban Torzsa Andrea, a Corvinus Zrt. vezérigazgatója, Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára és Szabó-Szombati Tibor ügyvéd.

A Budapest Airport szerdai közlése szerint a cég új vezérigazgatója: Francois Berisot.

Francois Berisot, a Budapest Airport új vezérigazgatója
Francois Berisot, a Budapest Airport új vezérigazgatója
Fotó: Budapest Airport

A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airportshoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt. A cég közleménye szerint a magasan képzett szakember olyan területeken rendelkezik tapasztalatokkal, mint az üzemeltetésirányítás, a kereskedelmi és piacfejlesztés, az infrastruktúra-felújítás és -bővítés, a stratégiai tervezés, a pénzügyek és a kivitelezés. 

Francois Berisot Kam Jandut, a Budapest Airport Zrt. leköszönt vezérigazgatóját váltja. 

A kormány június elején jelentette be, hogy lezárult a tranzakció, és csaknem 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt megállapodással a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt pedig meghosszabbították. Vételár-arányosan a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.