2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Megszólalt a Bankszövetség az Apple-botrány után

2024.06.27. 14:21
A hazai bankokat tömörítő szervezet szerint hamarosan megtörténhetnek a visszatérítések, adatok ugyanakkor nem szivárogtak ki.

Még csütörtökön is többeknek okozott fejfájást az Apple alkalmazásboltja, a Store súlyos problémája. Mint arról az Index is beszámolt: az Apple alkalmazásboltja jelentős összegeket vont le a felhasználóktól olyan tranzakciók után, amelyek meg sem történtek, vagy legalábbis a tulajdonosoknak semmi közük sem volt hozzá. 

Az ügyben már szerdán több pénzintézet adott ki közleményt, most pedig a Magyar Bankszövetség is megszólalt. Mint írták: az érintett magyar kártyabirtokosok gyors jelzéseinek köszönhetően a téves tranzakciókról a bankszektor értesült, és közvetítő szereplőként azonnali intézkedéseket tett a helyzet kezelésére. Ennek megfelelően a bankszektor felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Az eddigi információk alapján az érintett tranzakciók kizárólag korábbi vagy jelenleg meglévő előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak, téves technikai ismétlődéssel. Fizikai terminálokon történő vásárlások vagy készpénzfelvételes tranzakciók nem érintettek.

A Bankszövetség kiemelte:

az Apple tájékoztatása szerint semmilyen visszaélésre utaló jel nincs, az ügyféladatokkal kapcsolatosan nem történt visszaélés, adatok nem kerültek veszélybe.

Az Apple fogadja a kapcsolódó ügyfélmegkereséseket. Visszajelzésük alapján a technikai probléma miatt tévesen levont összegek visszatérítése az Apple részéről folyamatban van.