2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Régóta változatlan díjakat emelnek meg

B RKL20220702037
2024.06.28. 23:29
Módosulnak a földhivatali szolgáltatási díjak a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében. Legalább egy évtizede változatlan számokat írnak most felül, de fontos tudni, hogy a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan.

Az ingatlanügyi hatósági eljárások, az ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási engedélyezési és térképészeti adatok igazgatási szolgáltatási díjai – a magas infláció ellenére – az elmúlt években egyáltalán nem változtak. Többek között az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj és a papíralapú tulajdoni lap másolatának díja 2010-től, a telekalakítási engedélyezési eljárások díja 2014-től, a földmérési és térképészeti eljárások és adatszolgáltatások díja pedig 2006-tól változatlan.

Elkerülhetetlenné vált a díjemelés

Ugyanakkor egy új rendelet szerint módosulnak a földhivatali szolgáltatási díjak. A Magyar Közlöny tanúsága szerint ezt éppen az indokolja, hogy a díjtételek legalább egy évtizede nem nőttek, de vannak 18 éve változatlan díjak is. A változás mellett szól az is, hogy az ügyintézéshez használt informatikai rendszerek fejlesztése folyamatos beruházásokat igényel, üzemeltetésük költségei pedig növekednek.

Továbbá számos szolgáltatást az állami szervek is piaci áron kénytelenek beszerezni, amelyek szintén növekedtek az elmúlt egy-két évtizedben.

A földhivatali informatikai rendszerek üzemeltetését és fejlesztését viszont az érintett állami szervek nagyrészt a hozzájuk befolyó igazgatási szolgáltatási díjakból tudják finanszírozni. Mindezt jól illusztrálja például az építményfeltüntetési eljárás záradékolása, amihez az állam által fejlesztett térképi adatbázist kezelő szoftvert, illetve piaci térképszerkesztő szoftvert is használnak a földmérő végzettségű szakemberek, mindezt az eljárás jelenleg mindössze 800 forintos díja nyilvánvalóan nem fedezi.

Évente kétszer továbbra is ingyenes

Az e-hiteles tulajdoni lapok díját 2023-ban még csökkentette is az Országgyűlés – a 2010 óta fizetendő – 3600-ról 3000 forintra, a nem hiteles változat kivezetése mellett. Fontos, hogy

a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan, aki pedig a fizetős szolgáltatást veszi igénybe, az ezentúl 4800 forintért juthat hozzá.

A többi földhivatali szolgáltatás díja jellemzően elhanyagolható az érintett ingatlan és az egyéb kiadások, például ügyvédi költség mértékéhez képest. Emiatt a tervezet szerint jellemzően 60 százalékkal emelkedő díjtételek érzékelhetően nem drágítják az ügyleteket, így az új tulajdonos bejegyzése a tulajdoni lapra ezentúl 4000 forinttal kerül többe.

(Borítókép: Budapest Főváros Kormányhivatala Földhivatali Főosztály Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatala Zuglóban a Bosnyák téren. Fotó: Róka László / MTVA / MTI)