2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

A jegybank volt elnöke szerint nem valószínű, hogy csökkennek az Európa-rekorder magyar élelmiszerárak

2024.06.29. 07:43
Európa-rekorder lett a magyar infláció, amelyet elsősorban az élelmiszerek drágulása húzott fel. Bod Péter Ákos közgazdász, a jegybank volt elnöke szerint három fő ok miatt ez nem is fog változni a közeljövőben, ám az élelmiszereket terhelő 27 százalékos áfa mérséklése csökkenthetne az árakon.

A piaci árusok szerint nem a legszebb árut, hanem a legjobb árat keresik a vevők a piacokon – derül ki az RTL Híradó riportjából, ahol az Európa-rekorder magyar élelmiszerárakat járták körül.

A kormány még 2022 elején vezetett be árstopot bizonyos élelmiszerekre, hogy fékezze a drágulást. A szerintük extraprofitot termelő kiskereskedelmi láncokra pedig különadókat vetettek ki.

Az eredmény az, hogy Európa-rekorder lett a magyar infláció, amelyet elsősorban az élelmiszerek drágulása húzott. 

Mostanra pedig nem csak elértük, némileg meg is haladtuk az élelmiszerek átlagos uniós árát. Az eurostat adatai szerint egészen pontosan kilenctized százalékkal. 

Az olajok, zsírok ára már az uniós átlag 122 százalékán áll, a tej, sajt és tojás 118 százalékkal haladja meg az átlagos európai árszintet, a hús viszont csak az uniós átlag 81 százalékába kerül – idézi a csatorna a Portfolio összesítését. 

Önmagában az, hogy egy árszint nő, az még lehetne jó is, mert minél fejlettebb egy ország, annál drágább 

– fejtette ki Bod Péter Ákos közgazdász, a jegybank korábbi elnöke az RTL-nek, hozzátéve, az a probléma, hogy nálunk a bérek jelentősen elmaradnak az európai átlagtól.

Gyenge forint, magas adókulcs, versenyképtelen élelmiszeripar

A volt jegybankelnök úgy látja, a szegény embereket jobban sújtja a drágulás, hisz a kis jövedelműeknek a kiadási kosarában az élelmiszer sokkal nagyobb arányt tesz ki, mint egy jómódú család vásárlási összetételében. 

Bod Péter Ákos szerint három fő ok miatt emelkedett az uniós ütemnél nagyobb mértékben Magyarországon az élelmiszerek ára: eszerint a gyenge forint, a magasra húzott adókulcs és a magyar élelmiszeripar versenyképtelensége okozza a drágulást. 

A közgazdász szerint az élelmiszereket terhelő 27 százalékos áfa mérséklése csökkenthetne az árakon, de úgy látja, erre most nincs lehetőség a költségvetés helyzete miatt. 

Élelmiszerekre vonatkozó adót utoljára tavaly év végén csökkentett a kormány, a döntéssel január elsejétől 27-ről 18 százalékra mérsékelték a túró rudi áfáját.