A kormány elárulta, hogy mennyi földgáz áll rendelkezésre

2024.07.01. 11:27
Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi gáztárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni. A jelenleg több mint 5 milliárd köbméternyi földgázkészlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium. A fogyasztásarányos töltöttséget vizsgálva 50 százalékos magyar mutató, ami a harmadik legmagasabb érték Európában.

Július elején az elvárt 65 százalékkal szemben 78 százalékon alakul a hazai tárolók töltöttsége – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium. Az idei évre előírt legutóbbi célérték május elsejével 37 százalék volt, akkor pedig ezt nagyjából kétszeresen haladta meg a tényleges adat.

Az Európai Parlament és tanács rendelete értelmében tavalytól a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Magyarország a múlt évben már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98 százalék felett tetőzött tavaly.

A mostani 78 százalékos magyar mutató valamivel kedvezőbb a 77 százalékos uniós átlagnál.

Legközelebb, szeptemberre már 86 százalékos feltöltési célértéknek kell majd eleget tenni. Az Energiaügyi Minisztérium hangsúlyozta, részben a jelentősen csökkenő felhasználás miatt egy teljes esztendeje nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége.