Elkezdődött a hét, a forint berúgta az ajtót

forint3
2024.07.01. 09:14
Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest, az euróval szemben a 394-es szint alá menetelt a korábbi 395-ről.

Az euró jegyzése kilenc órakor 393,60 forintra gyengült a péntek esti 395,07 forintról. Már múlt péntek reggel a kedvező munkaerőpiaci és turisztikai adatközléseket követően erősödni kezdett a forint az euró ellenében, dél körül már 395 alatt is járt a jegyzés, ahonnan az amerikai inflációs adatot megelőzően 395 fölé korrigált vissza az árfolyam, ahol befejezte a heti kereskedést.

Ezen a héten a 390–400-as sávban alakulhat a forint

jelezte lapunknak vasárnap Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője.

A szakértő rávilágított, hogy hétfőn a KSH az áprilisi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait közli, viszont az árfolyamra a kedden megjelenő első negyedéves költségvetési hiányadat gyakorolhat nagyobb hatást, illetve a pénteki adatdömping:

a hét utolsó munkanapján a májusi ipari, kiskereskedelmi és termék-külkereskedelmi adatot ismerteti a KSH.

Molnár Dániel szerint ezen adatközlések alapján alapvetően azt lehet elmondani, hogy kedvezőbb makroadatok forinterősödést generálhatnak a devizapiacokon.

Az Eurostat adatközlései közül kiemelendő a kedden megjelenő júniusi inflációs gyorsbecslés az eurózónából, amelyből a befektetők az Európai Központi Bank várható kamatpolitikájára következtetnek majd.

Egy tovább lassuló áremelkedési ütem lazább monetáris kondíciókat indukálna, amely gyengítené az eurót a dollár ellenében, és így a forint árfolyamára is kihatással lenne.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)