Szigetelésben, ablakcserében, napelemben, hőszivattyúban utaznának a magyarok

2024.07.01. 18:32
Az ingatlantulajdonosok több mint felét érdekli az energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási konstrukció – derül ki egy kutatásból. Legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak, de napelembe és hőszivattyúba is sokan beruháznának. Különösen, ha állami támogatást is kapnak.

Július 1-jétől, azaz mától érhető el a lakossági otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében az állam akár 6 millió forintot is biztosít az 1990 végéig épült családi házak energetikai korszerűsítésére kamatmentes kölcsön, illetve vissza nem térítendő támogatás formájában.

Így ösztönzik a lakóépületek energetikai korszerűsítését, hozzájárulva több mint 20 ezer családi ház felújításához. A költségek 14,3 százalékát önerőből kell finanszírozni, a kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 6 millió forint lehet, továbbá a felújítással igazoltan legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

Várakozásaink szerint nagy roham várható az otthonfelújítási támogatás indulásával, hiszen az elszálló rezsiárak miatt sok ingatlantulajdonos gondolkodik energiakorszerűsítésben. Ráadásul a nyílászárócsere vagy a homlokzat szigetelése akár 20–30 százalékkal emelheti az ingatlan értékét

– mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Ezt igazolja az OTP Otthon és az OTP Bank közös kutatása is, amiből kiderül, hogy a teljes lakosság 38 százaléka tervez korszerűsítést, a felújításra készülők fele pedig szeretne legalább egy, energiahatékonyságot növelő beruházást megvalósítani. A felújítási szándékkal rendelkezők háromnegyede (77 százalék) tervez tisztasági festést, 44 százaléka a villamosvezetékek felújítását, 43 százalék a belső dizájn változtatását. Az egyes energetikai felújítást tervezők aránya is hasonló: ablakcserét (41 százalék), szigetelést (39 százalék), napelemet, hőszivattyút vagy más, energiahatékonyságot növelő beruházást (19 százalék) fontolgatnak.

A felújítási kedv jelentősen csökken az életkor előrehaladtával. A 25–34 évesek a leginkább vállalkozó kedvűek, ha felújításról van szó, az életkor előrehaladtával ez egyre csökken, 70 év felett a megkérdezetteknek már csak a 15 százaléka tervez korszerűsítést.

Egy, az energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási támogatás ugyanakkor az ingatlantulajdonosok felét érdekelné,

sőt jelentősen növeli a felújítási kedvet minden korcsoportban, még a legidősebbek körében is.

A kutatásból az is kiderül, hogy területileg is van különbség a felújítási kedvben és a korszerűsítés típusában. Leginkább a Dél-Alföldön élők gondolkodnak szigetelésben, az ablakcsere a Közép-Dunántúlon, a napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon népszerűbb a többi régióhoz képest. Az is látszik, hogy legkevésbé Dél-Dunántúlon (38 százalék) és Észak-Alföldön (34 százalék) terveznek felújítást. „Azon járások magasabb összegű támogatást kapnak, amelyek jövedelme az országos átlag 75 százalékánál alacsonyabb, ez motiválhatja a Dél-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon élőket is abban, hogy energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdjenek – tette hozzá Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Az érdeklődők a 266 lakossági MFB Plusz Pont valamelyikén tájékozódhatnak, amelyek közül az ezeket a Plusz Pontokat üzemeltető konzorciumból az OTP Bank hálózatában 110-et érhetnek el az ügyfelek.