Korrupciós vizsgálatot indítottak Európa egyik legnagyobb hadivállalatánál

2024.07.02. 10:39
Három ország rendőrsége a héten három országban is átkutatta a francia Thales hadiipari vállalat irodáit a külföldi, elsősorban brazíliai fegyvereladásokkal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt.

Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban szerda és péntek között végeztek házkutatásokat a francia Thales hadiipari vállalat irodáiban a külföldi, elsősorban brazíliai fegyvereladásokkal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt – írja az AFP.

 A rendőrségi házkutatásokat két különálló nyomozás váltotta ki.

Az első, 2016 végén indított, külföldi tisztségviselő megvesztegetésének, bűnszövetkezésnek és pénzmosásnak a gyanúja miatt indított nyomozás tengeralattjárók eladásával és egy brazíliai haditengerészeti támaszpont építésével kapcsolatos.

A második, 2023 júniusában indított vizsgálat hasonló, katonai és polgári felszerelések külföldi értékesítésével kapcsolatos bűncselekményekre vonatkozott. A Thalesnek az AFP kérdéseket küldött mindezzel kapcsolatban, de nem kaptak választ. 

Az ügyről röviden

2008-ban Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodást kötött a brazil vezetőkkel négy Scorpene tengeralattjáró szállításáról. A Thales a négy tengeralattjáróból hármat már megépített és leszállított Brazíliának.

A Thales malajziai tengeralattjáró-üzletága ellen jelenleg korrupció miatt folyik vizsgálat, annak ellenére, hogy a vállalat egy hosszú, 2002-ig visszanyúló múltra tekint vissza.

A Thales korrupciós listája ezzel még nem ért véget. A nyomozók úgy vélik, hogy a megvesztegetés egy Indiával kötött üzletben is szerepet játszott, ahol a francia vállalat volt felelős India Mirage vadászrepülőgép-flottájának felújításáért.