2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

További extraprofitra tettek szert a bankok az NGM államtitkára szerint

DBZOL20240514004 (1)
2024.07.02. 16:32
Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a bankok az állampapír-portfólió átrendezésével további extraprofitra tettek szert 2023. júniusa és 2024. júniusa között. Az államtitkár szerint a kormány nem hagyhatja szó nélkül az egyébként is jövedelmező szektor további nyereségességét.

A bankrendszer 2023 júniusa és 2024. júniusa között extranyereségre tehetett szert azzal, hogy javarészt az állampapír-portfóliójának átrendezésével törekedett megfelelni az extraprofitadó felezésével kapcsolatos követelményeknek – jelentette ki Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a portfolio.hu-n megjelent írásában.

Az önfinanszírozás megerősítése érdekében 2023. júniust követően a kormány négy elemből álló intézkedéscsomagot hirdetett meg. Az elmúlt egy évben ezek közül a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzését szolgáló két intézkedés és a befektetési alapok állampapír-állományának növelését célzó kormányzati elvárások teljesültek. Azonban a negyedik, hitelintézetekre vonatkozó elemének – hogy 1 300 milliárd forinttal növeljék állampapír-állományukat – teljesülésével kapcsolatban kockázatok merültek fel – olvasható az államtitkár írásában.

A bankrendszer 2023 júniusa, az extraprofitadó felezésének kommunikálása és 2024. júniusa között extranyereségre tehetett szert azzal, hogy az egyértelmű kormányzati elvárással szemben, mely az összes banki állampapír-állomány növelése volt, jelentős részben az állampapír-portfóliójának átrendezésével törekedett megfelelni az extraprofitadó felezésével kapcsolatos követelményeknek

– fogalmazott Lóga Máté, felhívva a figyelmet arra, hogy 2024 első négy hónapjának átlaga alapján a hitelintézetek az adókedvezmény kihasználása érdekében több mint 1200 milliárd forinttal növelték meg a 2027. január 1-je után lejáró állampapír-állományuk méretét, miközben a 2027 előtt lejárókat több mint 1600 milliárd forinttal csökkentették. A hitelintézetek számára ugyanis jobban megérte a magas kamattal rendelkező jegybanki eszközökben tartani a likviditásukat, mint hosszú lejáratú állampapírokban, mivel az elmúlt évben a rövid hozamok lényegesen magasabban voltak, mint a hosszú hozamok.

A kormány nem hagyja szó nélkül az extrajövedelmet

A bankszektor teljes forintban denominált állampapír-állománya több mint 400 milliárd forinttal csökkent az elmúlt egy évben – vonta le a következtetést az államtitkár. Hozzátette, azonban, hogy a teljes adókedvezmény nagyjából felét már jelenleg is úgy szolgálták meg a hitelintézetek, hogy a mind a 2027. január elejét követően lejáró, mind pedig a teljes állampapír-állományukat növelték.

Az adókedvezmény felét viszont jövedelmezőségi szempontokat figyelembe véve, az állampapír-portfólió átrendezésével kívánták megszolgálni a hitelintézetek, miközben jövedelmezőségük nemzetközi és iparági összehasonlításban is rendkívül kedvezően alakult az elmúlt időszakban.

Ennek következtében nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy egy kimagaslóan magas jövedelmezőségi helyzetben lévő szektor további extrajövedelemre tegyen szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával

– jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, zárszóként kiemelve, hogy az előzetes adatok alapján a szektor 2024 első 5 havi adózás előtti eredménye megközelítette a 900 milliárd forintot, ami közel kétszeres érték a tavalyi év azonos időszakában látott eredménynek.

(Borítókép: Lóga Máté 2024. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)