2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Országos összefogás a paralimpiai sportolók támogatására

NAB 6826 (1)
2024.07.02. 14:51
Egy, a magyar paralimpikonok fizioterápiás kezelését támogató programot hívott életre a Magyar Paralimpia Bizottság az olimpiai és paralimpiai játékok kiemelt támogatójával.

A jelenlegi adatok szerint az idei párizsi paralimpiai játékokon várhatóan 4400 sportoló vesz majd részt különböző sportágakban. Magyarországnak csaknem 500 regisztrált parasportolója van, akik több, mint 30 sportágban képviselik az országot. A kvalifikációk ugyan több sportágban még tartanak, eddig a Magyar Paralimpiai Csapat versenyzői 10 sportágban összesen 30 kvótát gyűjtöttek, így várhatóan 40–45 fő körüli magyar sportoló jut ki a XVII. Paralimpiai Játékokra, amelyet 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendeznek meg a francia fővárosban.

Egy újonnan indított program keretében – a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Procter & Gamble (P&G), mint az olimpia és paralimpia kiemelt támogatója együttműködésében – támogatják a magyar paralimpikonok fizioterápiás kezeléseit. A program nagykövete Hajmási Éva, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és hatszoros Európa-bajnok tőr- és kardvívó.

A fizioterápia létfontosságú a paralimpiai sportolók számára a teljesítmény fokozása, a sérülések megelőzése és a gyógyulás elősegítése érdekében. A célzott gyakorlatok és rehabilitációs technikák révén a fizioterápia segíti a mobilitás, az erő és az állóképesség fenntartását és javítását, ami elengedhetetlen a magas szintű versenyzéshez. Emellett jelentős szerepet játszik a verseny utáni felépülésben, biztosítva a sportolók hosszú távú egészségét és jóllétét, lehetővé téve számukra, hogy továbbra is eredményesen edzhessenek és versenyezhessenek.

Mint élsportoló, a szakmai vívóedzések mellett elengedhetetlennek tartom a prevenciót és a jó kondíciót, a kiegészítők fontos elemei a felkészülésemnek. Állóképesség- és gyorsaságfejlesztő, erősítő edzésekre járok heti kétszer, amelyek során manuálterapeuta segíti az erőnlétemet. Emellett heti egy masszázst iktatok be a regenerációért, illetve mindent bevetek, hogy a testi képességeim mellett lelki szinten is a legjobbat hozzam ki magamból

– mondta Hajmási Éva.

A fizikai kezelésen túl a fizioterapeuták holisztikus ellátást nyújtanak, amely magában foglalja a pszichológiai támogatást is, segítve a sportolókat abban, hogy megbirkózzanak az edzések és a versenyzés okozta nyomással.

Az ország szinte valamennyi kiskereskedelmi hálózatában, üzletében megtalálható összes P&G márka megvásárlása után a vállalat adományt juttat el a bizottságnak a paralimpiai sportolók fizioterápiás kezelésére.

Az anyagi segítség mellett a nagyobb láthatóság és támogatás révén a vállalat abban is bízik, hogy a paralimpikonok inspiráló teljesítményei motivációt nyújthatnak más hasonló helyzetben lévő embernek, és példát mutathatnak, hogy a sport mindenkié.

(Borítókép: Magyar Paralimpiai Szövetség)