Egekben a budapesti panellakások árai, a népszerű lakótelepeken durvább a helyzet

MG 326
2024.07.05. 13:23
A Duna House első félévi értékesítési adatai szerint a fővárosi panellakások átlagára 41 millió forint fölé emelkedett. 2022 óta 7 százalékkal magasabb lett az átlagos négyzetméterár az idén.

A Duna House pénteki közleménye szerint a fővárosban a panellakásokért fizetett négyzetméterár a 2023-as átlagnál 9 százalékkal lett magasabb, így az idén már négyzetméterenként 765 ezer forintba,

átlagosan 41 millió forintba került egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlása.

Kiemelték, hogy a legnépszerűbb lakótelepeken ennél is magasabb, akár egymillió forint közeli négyzetméterárra is lehet számítani. A Duna House szerint a megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, ami segítette az áremelkedést.  

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a közleményben kifejtette, ami 2023-ban elmaradt, azt most pótolták a budapesti panellakások, ugyanis a 2022-es energiaválság alatt megugrott árszintnél is – amikor 717 ezer forintért lehetett egy négyzetméter panelhez jutni – 7 százalékkal magasabb lett az átlagos négyzetméterár az idén.

Takaréklángon az ingatlanpiac

Néhány napja írtuk meg, hogy az ingatlan.com elemzése szerint júniusban viszont takaréklángra kapcsolt a lakáspiac, legalábbis az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutatnak országos szinten havi és éves összevetésben is. Azonban a júliusban elindult Otthonfelújítási Programnak hosszú távú hatásai is lehetnek az ingatlanpiacon.

Az Otthonfelújítási Program keretében ugyanis 1990 vége előtt épült házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani államilag támogatott konstrukció segítségével. Az észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás, amelyről itt írtunk bővebben

A budapesti albérletpiacról pedig ebben a cikkünkben számoltunk be legutóbb. 

(Borítókép: Martiskó Gábor / Index)