Megjöttek az adatok, több mint 1600 milliárd forintot hagytunk a boltokban

2024.07.05. 08:40
Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal. Január és május között a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a országos kiskereskedelem forgalmának volumene 3,6 százalékkal nőtt – olvasható Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. Mindenekelőtt érdemes felidézni az elmúlt időszak adatait:

  • januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest,
  • februárban 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal mérséklődött,
  • márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,2, az előző hónaphoz képest 2 százalékkal emelkedett,
  • még áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, míg az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal mérséklődött.

Így jól látható, hogy érdemi fordulatról még nem beszélhetünk, gyakorlatilag stagnál kiskereskedelem forgalma.

Azért látszódik pici változás

A májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal növekedett.

A KSH adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,8 százalékkal emelkedett. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1, a használtcikk-üzletekben 6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 3,2 százalékkal bővült. Azonban az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,7 százalékkal mérséklődött. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,2 százalékkal nőttek.

Májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1609 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Végezetül érdemes kiemelni, hogy az eddigi év egészében az előző év azonos időszakához képest és naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt.

NGM: az ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokat úgy értékelte, hogy az év első öt hónapjában éves alapon összességében 2,7 százalékkal bővült a fogyasztás. Szerintük további pozitívum, hogy májusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült, ezen belül élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8 százalékkal emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy májusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot, azaz közel 50 milliárd forinttal többet költöttek a családok, mint tavaly. Az év első öt hónapját tekintve az ilyen üzletek forgalma elérte az 3.690 milliárd forintot, mely közel 200 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A tárca szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot.

Végezetül arra is kitértek, a kormány az infláció alacsony szinten tartása és a kiskereskedelmi forgalom további növekedése érdekében elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult, hogy az élelmiszer-infláció mindössze 1 százalékra csökkenjen.