Döntött a kormány, megduplázzák az adóbírságokat

2024.07.09. 07:27
A kormány arról döntött, hogy augusztustól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható pénzbüntetési tételeket megduplázzák. A miniszterelnök által aláírt rendelet szerint ennek az orosz–ukrán háború az oka.

Hétfő este számos rendelet és határozat mellett Orbán Viktor miniszterelnök azt is kihirdette a Magyar Közlönyben, hogy „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében”

módosítják az adózás rendjéről szóló törvényt.

Ennek értelmében augusztustól megduplázták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható pénzbüntetési tételeket:

  • a természetes személy adózó négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható,
  • aki elmulasztja a bejelentési kötelezettségét az alkalmazottjai esetén, kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani,
  • aki nem állít ki számlát, vagy az iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget, szintén kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal számolhat.

A rendeletben foglaltakat a hatálybalépése napját követően esedékes kötelezettségek megszegése esetében kell alkalmazni – olvasható a Magyar Közlönyben.