Megszólaltak a benzinkutasok: Nem ígértünk ilyet a kormánynak

2024.07.11. 08:53
Magyarország nem sziget, hanem a közép-európai piac része, így a térség kereslet-kínálati egyensúlyának megőrzésére az ellátási zavar elkerülése végett is törekedni kell – hívta fel erre a figyelmet a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke, Ratatics Péter, aki szerint a hazai üzemanyagpiac jól működik, egészséges, önszabályozó.

„Olyan ígéretet, avagy megállapodást, hogy a hazai tarifák átlaga, minden egyéb körülménytől függetlenül, mostantól nem nő a környező államok szintje fölé, se szóban, se írásban nem tettünk” – mondta a Népszavának az üzemanyagárakkal kapcsolatos kormányzati megállapodásról a Magyar Ásványolaj Szövetséget (MÁSZ) a nemzetgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalásokon képviselő elnök, Ratatics Péter.

Ratatics Péter, aki egyébként a Mol csoportszintű fogyasztói szolgáltatásainak ügyvezető igazgatója, kiemelte, hogy ilyen ígéret már csak azért sem vetődött fel, mert az a jelen helyzetben komoly versenyjogi kérdéseket vetne fel.

„Inkább úgy fogalmaznék: közös egyetértés alakult ki a tekintetben, hogy az ország és a kereskedők egyaránt a térségi szinten versenyképes hazai üzemanyagárakban érdekeltek” – összegezte Ratatics Péter azt, hogy pontosan milyen megállapodást kötöttek Nagy Mártonnal az üzemanyagárakról.

Változhat a statisztika

Ratatics Péter az interjúban kiemelte, hogy a minisztériummal elindult egy érdemi párbeszéd, de az adatközlésnek még vannak gyengeségei. „Szerintünk a különböző napok árainak összevetése pontatlan, mert a jegyzésár- és árfolyammozgások nyomán ennyi idő alatt is jelentősen változhatnak a tarifák” – jegyezte meg.

Július 1-jével ugyanis Horvátországban és Romániában is jelentősen nőtt az üzemanyagok jövedéki adója. Keleti szomszédunknál így például literenként mintegy 40 forinttal emelkedtek az árak. Az állami adatszolgáltatások csúszása miatt viszont ezek a KSH által ötödikén közzétett, elsejei árnyilvántartásban még nem jelentek meg.

Érdemes megjegyezni, hogy Nagy Márton pont szerdán nyilatkozta, hogy másképp fogják számolni az üzemanyagárakat. A miniszter egyetértett abban, hogy hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetés, és elmondása szerint javaslatot tesz majd a KSH-nak arra, hogy minden hónap első péntekén hasonlítsák össze az árakat.

Ratatics Péter az interjúban kiemelte azt is, hogy

a hazai üzemanyagpiac jól működik, egészséges, önszabályozó. Az ellátás biztonságos, a termékek elérhetők. Fontos ugyanakkor látni, hogy Magyarország nem sziget, hanem a közép-európai piac része. Így a térség kereslet-kínálati egyensúlyának megőrzésére az ellátási zavar elkerülése végett is törekedni kell.

Szerinte ha a kormány mérsékelni szeretné a hazai tarifákat, „mi a – környező államokhoz képest sok esetben kiugró – adóterhelések szintjén látunk beavatkozási lehetőségeket. De meggyőződésem: ha az adatnyilvántartások letisztázódnak, világossá válik, hogy a hazai üzemanyagárak átlaga illeszkedik a szomszédokéhoz”.