A Netflix egyik műsora miatt fordul a Médiatanács a holland társhatóságához

2024.07.11. 13:51
Több eljárást is indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem megfelelő korhatári besorolás és a gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében. Az intézkedések a TV2 Zrt.-t és a Netflixet érintik.

A holland társhatósághoz fordul a Netflix egyik műsorszámának nem megfelelő korhatári besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiatanács július 9-i ülésén több döntést is hozott, köztük közigazgatási hatósági eljárást indított a TV2 Zrt.-vel szemben a Házasság első látásra című műsor egyik epizódja miatt is. 

Az NMHH bejelentésre vizsgálta a holland joghatóság alá tartozó Netflix DC Szuperállatok ligája című műsorszámát.

A médiaszolgáltató a műsorszámot hét éven felülieknek ajánlott minősítéssel látta el, azonban az a tartalmára, üzenetére és képi világára tekintettel a Nemzeti Filmiroda besorolása és a hatósági ellenőrzés szerint is a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik, ezért a közzététel nem felelt meg a kiskorúakat védő magyar jogszabályi rendelkezéseknek.

A Hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte azt a szükséges intézkedések megtételére.

Bejelentés nyomán indít közigazgatási hatósági eljárást a Médiatanács a TV2 Zrt.-vel szemben a TV2 Play médiaszolgáltatón futó Házasság első látásra című műsorsorozat kapcsán a gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések vélelmezett megsértése miatt.

A Médiatörvény értelmében ugyanis a médiaszolgáltatásokban közzétett tartalom csak a kategóriájának megfelelő módon tehető közzé, azonban a médiaszolgáltató a hatósági ellenőrzés alapján e kötelezettségnek sem a műsorszám műsorkínálatában, sem a médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen nem tett eleget.