Kórházat építenek Csányi Sándorék, 26 milliárddal száll be a kormány az üzletbe

2024.07.12. 10:23
A Budai Egészségközpont új kórháza 2027 elején nyithatja meg kapuit, ami 62 milliárd forintból valósul meg, ennek nagy része tulajdonosi tőke, de 26 milliárddal beszáll a kormány is.

„Kórházat fogunk építeni, valódi kórházat” – így jelentette be Csernavölgyi István, a Budai Egészségközpont (BEK) vezérigazgatója, hogy kórházfejlesztést kezdenek, ami a tervek szerint egyszerre nyújt majd magán- és állami ellátást is – összegezte a 24.hu.

Érdemes az elején tisztázni, hogy a Budai Egészségközpont néhány évvel ezelőtt lett teljes egészében Csányi Sándor OTP-vezér tulajdona, és a BEK a Királyhágó utcai telephelyét alakítja át és fejleszti teljes kórházzá.

A vezérigazgató elmondása szerint az új kórházban az állami és a privát ellátást élesen különválasztják majd, és a két részlegnek semmi köze sem lesz egymáshoz. Az ellátás a legmagasabb szintű progresszivitáson valósul majd meg: lesz sürgősségi és húszágyas intenzív osztály, illetve mentőbejáró is.

A tervek szerint 2027 elején nyílhat meg az új kórház, amely 62 milliárd forintból valósul meg. Ennek nagy része tulajdonosi tőke, ugyanakkor 26 milliárddal beszáll a kormány is.

A kórházfejlesztés mellett a BEK a járóbeteg-ellátást is fejleszti: a Csalogány utcában 2200 négyzetméteren 36 rendelős ellátó központot indítanak augusztus elején, és az új kórház létrejöttével a Budai Egészségközpont ellátása jelentősen kibővül.

Arra a kérdésre, hogy a sürgősségi osztály magán- vagy állami ellátás keretében valósul-e meg, Csernavölgyi István azt mondta, ezt egyelőre nem látják, többek között azért sem, mert nem lehet tudni, hogy 3 év múlva milyen lesz a biztosítási környezet. Bár számos szakterületet lefed az ellátási paletta, szülészet nem lesz. Mert a népegészségügyi problémák megoldására nyújtanak komplex ellátási struktúrát – összegezte.