Két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztésére

2024.07.14. 12:52
Az Agrárminisztérium közlése szerint a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között a két új pályázatot összesen 200 milliárd forintos támogatással hirdetik meg.

Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint a nagyobb, komplex projekteket támogató, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívást 150, míg a kisebb léptékű projektekre fókuszáló Állattartó telepek megújításának támogatása című felhívást 50 milliárd forint forráskerettel hirdetik meg.

Az előbbiben a beruházni szándékozók 200 millió és 5 milliárd forint közötti, utóbbiban legfeljebb 200 millió forint támogatásra pályázhatnak, vagyis a két kiírás egymásra épül, kiegészíti egymást

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Mindkét felhívásban a megigényelhető forrásokból az állattartó telepek fejlesztéséhez szükséges:

  • építési munkálatok,
  • gépek, eszközök beszerzése,
  • energetikai beruházások valósíthatók meg. 

Hozzátette, megjelennek olyan speciális támogatási célok is, mint az ammónia-kibocsátás csökkentéséhez hozzájáruló beruházások, és lehetőség van szervestrágya kijuttatáshoz kapcsolódó gépek, eszközök beszerzésére. Emellett a termény, takarmány, illetve alomszalma tárolásához kapcsolódó fejlesztések megvalósítását is segítik – ismertette a miniszter.

Nagy István kiemelte, a kisléptékű beruházásokra irányuló, a kisebb állattartóknak kiírt felhívás lehetővé teszi azt, hogy kizárólag a gazdaság működtetéséhez szükséges gép- és eszközbeszerzést valósítsanak meg belőle.

A támogatást üzemméret és árbevétel vonatkozásában meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő mezőgazdasági termelők igényelhetik.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás mértéke 50 százalék, ugyanakkor a megújuló energiát hasznosító technológiák – így például a napelemek – kialakításához, továbbá járványvédelmi fejlesztésekhez 70 százalékos támogatási intenzitás társul, míg az ammónia-kibocsátás csökkentését eredményező beruházások 80 százalékos támogatással valósíthatók meg.

A felhívásokban meghatározott tartalmi értékelési rendszer alapján elsősorban azok a projektek számíthatnak a fejlesztési forrás elnyerésére, melyeknél igazolt azok hozzáadott értéke, pénzügyileg megalapozottak, és amelyek esetében a beruházó tartós üzleti kapcsolatokat tart fenn partnereivel

 – idézi az MTI az agrárminisztert. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. október 15-től lesz lehetőség. A felhívások és az azokhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu felületen találhatók.