Keddtől csak kötelező biztosítással használhatók az e-rollerek

2024.07.15. 09:17
„Évi tízezer forint körüli összeget mindenképpen érdemes kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítására. Nem csupán a büntetés elkerülése érdekében, hanem azért is, mert ezekkel a járművekkel is könnyen lehet akár milliós károkat is okozni” – összegezte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetség elnökségi tagja azt, hogy keddtől csak kötelező biztosítással használhatók az e-rollerek.

Keddtől mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni az utakon – írta a 24.hu a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közleménye alapján.

Tehát a jármű vezetőjének egy közúti ellenőrzés alatt be kell mutatni a biztosításról szóló igazolását, ugyanakkor amennyiben bérli a használó az eszközt, úgy pusztán meg kell győződnie arról, hogy az adott járműre kötöttek-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

A BIZTOSÍTÁSI ALKUSZOK SZERINT A ROLLERESEK MÁR ÉVI 10 EZER FORINT ALATT IS TALÁLHATNAK BIZTOSÍTÁST.

Azonban a díjak mértéke biztosítónként jelentősen eltérhet, mert jelenleg még hiányoznak az ilyen járművekre vonatkozó KRESZ-előírások, így a kockázat valódi mértékét nehéz meghatározni.

Sok a kérdés még

„Évi tízezer forint körüli összeget mindenképpen érdemes kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítására. Nem csupán a büntetés elkerülése érdekében (az ellenőrzés várható gyakorlatáról még nem rendelkezünk információval), hanem azért is, mert ezekkel a járművekkel is könnyen lehet akár milliós károkat is okozni” – összegezte Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ elnökségi tagja a 24.hu-nak.

A közúti ellenőrzéskor igazolni kell – akár papíralapú, akár elektronikus – a biztosítást. Az e-rollerekre a járművek tömege és tervezett sebessége függvényében kell biztosítást kötni:

  • 14 kilométer per óra tervezett sebesség felett a 25 kilogrammnál nehezebb rollerek az érintettek,
  • 25 kilométer per óra tervezett sebesség felett viszont tömegtől függetlenül mindegyik.

Ám egyelőre az sem tisztázott, hogy a hatóságok a helyszínen hogyan állapítják majd meg, hogy az adott járműnek mi a tervezett sebessége. „A jelentős mértékű díjeltérések miatt a rollerek tulajdonosainak mindenképpen célszerű a különböző ajánlatokat összehasonlítaniuk, amire a biztosítási alkuszok egyszerűen és gyorsan elérhető kalkulátorai akár online, akár személyes formában rendelkezésre állnak” – összegezte az FBAMSZ elnökségi tagja.