Rossz hírünk van az édességimádóknak: kisebb lesz a croissant

2024.07.15. 18:27 Módosítva: 2024.07.15. 18:32
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján hétfőn megjelent két tájékoztatás arról, hogy a 7 Days croissant-jainak mérete csökken a közeljövőben.

Az oldalon közölt adatok szerint a változtatás két terméket érint:

  • a „7 Days Doub!e Max mini croissant kakaós és vaníliás ízű” árut,
  • valamint a „7 Days mini croissant” néven futó terméket (amely egyébként szintén kakaós/vaníliás töltelékkel kapható). 

Mindkét termékre igaz, hogy eddig 200 grammos kiszerelésben árulták – ez az, ami a Nébih közlése szerint most lecsökken 185 grammra. A közlemények szerint a 200 grammos termékek forgalomból való kivezetése mindkét árunál megtörténik a következő 6 hónapban.

A magyar kormány az utóbbi hónapokban üzent hadat a zsugorflációnak, vagyis annak, hogy az áremelésekre válaszolva a gyártók a termékeket „legrammozák”, vagyis lopva csökkentik a súlyukat. Ezzel kapcsolatban az év elején jelent meg egy rendelet, amely szerint az üzleteknek jelezniük kell, ha az utóbbi időben csökkent a korábban megszokott termékek kiszerelése.

A Nébih oldalán április 5-ig bezárólag követhetőek vissza a kiszereléscsökkenések, azóta 65 különböző tételnél csökken a termék mérete (az érintett márkák sokszor több terméktípusukkal szerepelnek a listán azonos dátum mellett, ahogy ez a 7 Days két croissant-jánál is történt most, július 15-i keltezéssel).