Kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

2024.07.19. 15:11
A kormány kötelezővé teszi a környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását valamennyi típusú akkumulátor és részegységeik gyártását, valamint az akkumulátorhulladék kezelését végzők számára. A környezetvédelmi engedélyezés ezt célzó módosítása megteremti az egységes hatósági gyakorlatot és kiszámíthatóbb, rövidebb eljárást tesz lehetővé. A cél a magyar emberek egészségének védelme és a környezetvédelmi célkitűzések további erősítése – közölte az Energiaügyi Minisztérium pénteken.

Az EM közleménye szerint az akkumulátorgyártást érintő környezetvédelmi hatósági engedélyezéssel összefüggő szabályozás bevezetésekor még csak a „hagyományos” savas-ólom akkumulátorok léteztek.

A lítium-ion akkumulátorok megjelenésével és egyre szélesebb körű elterjedésével elengedhetetlenné vált az azok gyártására, valamint az ahhoz kapcsolódó tevékenységekre vonatkozó környezetvédelmi engedélyezés felülvizsgálata és egységesítése, amely a tárca által társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet elfogadásával valósulhat meg.

Mint írták, az akkumulátorgyártás jelenleg a vonatkozó kormányrendelet szerinti előzetesvizsgálat-köteles tevékenység, azaz szükséges hozzá a környezetvédelmi hatóságnak a környezethasználattal járó tevékenység jelentős hatásáról szóló döntése.

A környezetvédelmi hatóság az előzetes vizsgálati eljárás alatt dönti el, hogy a tervezett beruházásból származhatnak-e olyan jelentős környezeti hatások, amelyek következtében környezeti hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni.

Az utóbbi időszakban számos esetben került sor környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatására, ez is alátámasztja az erre vonatkozó kötelezettség általános előírását.

A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet tervezett módosítása alapján az új eljárások során egységesen valamennyi akkumulátortípus és részegységei (katód, anód, elektrolit, szeparátor fólia) gyártása, valamint hulladékainak előkezelése, hasznosítása környezeti hatásvizsgálatköteles tevékenységnek minősül. A javaslat kizárólag az akkumulátorgyártásra és azzal összefüggő tevékenységekre vonatkozik – áll a közleményben. 

Az akkumulátorgyárak ügyéről korábban itt írtunk részletesen, lapunknak a Miskolci Egyetem professzora nyilatkozott. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.