Nem erre számítottak a nyaralók, hőgutát kapott a forint a jegybank bejelentésére

forint g
2024.07.23. 16:15
Kedden 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. A döntés után gyengült a forint az euróval szemben, a korábbi 390 körüli szintről 391 fölé.

Az Indexnek nyilatkozó szakértők vasárnap már jelezték, hogy a keddi kamatdöntés heves mozgásokat hozhat a forint árfolyamában, a kamatvágás pedig gátat szabhat a forint esetleges további erősödésének.

Kedden 25 bázispontos kamatvágás mellett döntött a jegybank, a forint pedig hátraarcot vett.

A délelőtti 390 alatti szintről bőven 391 fölé ugrott a magyar deviza az euróval szemben. A forint gyengülése már korábban elkezdődött, de a kamatdöntés után váltott magasabb sebességbe. 16 óra tájban 391,46 forintot ért egy euró.

Véget érhet a trendszerű forinterősödés?

A mögöttünk álló héten enyhe, de trendszerű forinterősödést lehetett megfigyelni – jelezte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója. Ennek nemzetközi és hazai okai is voltak. Egyrészt az euróerősödés a dollárral szemben. Ebben egyedül pénteken láttunk változást, amikor is a zöldhasú erősödni kezdett az euró ellenében.

Ez azért nem volt akkora meglepetés, mert egy globális IT-probléma miatt főleg légitársaságok, de bankok, egészségügyi szolgáltatók és egy sor más munkahely is üzemszünetre kényszerült, ami így rontotta a befektetői hangulatot is, és ez általában a dollár erősödésével szokott járni

– magyarázta a szakértő. A forint hét közbeni erősödésében közrejátszhatott a magyar kockázati megítélés javulása is. Ez egyébként az MNB kamatcsökkentésében is meghatározó tényező volt. 

(Borítókép: Németh Emília / Index)