Most már hivatalos, megindult a deficiteljárás Magyarország ellen

2024.07.26. 18:26
A túlzott mértékű államháztartási hiány miatt hét tagország ellen indított eljárást az Európai Unió. A kiigazítási pályáról az Európai Bizottság novemberi ajánlásai alapján késő ősszel dönt majd a pénzügyminiszteri tanács.

Pénteken megkezdődött a hivatalos eljárás Magyarország ellen a GDP három százalékát meghaladó hiány miatt. Rajta kívül tovább hat ország − Belgium, Franciaország, Lengyelország, Málta, Olaszország és Szlovákia − érintett még, tájékoztatott a Szabad Európa.

A hiánycsökkentés mértékéről késő ősszel várható pénzügyminiszteri tanácsi döntés, mely az Európai Bizottság 2023 novemberi ajánlásai alapján történhet. Hatékony intézkedéseket vár az uniós testület az érintett tagországoktól. Szeptember 20-áig kell javaslatokat beadni az adósságpálya csökkentéséről, valamint négyéves ciklusra meghatározni a várható nettó kiadásokat.

Az Eurostat áprilisi adatai szerint 2023-ban Magyarország államháztartási hiánya a GDP 6,7 százaléka, valamint az államadósság mértéke elérte a bruttó hazai össztermék 73,5 százalékát. Emiatt a reál GDP 0,9 százalékkal csökkent a megelőző évi 4,6 százalékos bővüléshez képest.

Ugyan nem kirívó vagy kivételes a hiány mértéke, de feltételezhető, hogy idén is magasabb lesz, mint az elvárt 3 százalék. A magyar kormány célja idén 4,5 százalék volt, azonban a bizottság mérései ennél magasabbra, 5,4 százalékra számítanak, ugyanis nagyobb kiadásnövekedéssel kalkuláltak.

A felsorolt hét tagország közül Magyarországon a 2. legnagyobb az államháztartási hiány, mely a Covid–19-járvány alatt emelkedett drasztikusan. 2004 és 2013 között már zajlott eljárás emiatt Magyarország ellen, és tizenegy év után ismét intézkedéseket kell hoznia a kormánynak ennek leszorítására. Jelenleg Olaszországban a legmagasabb ez az érték: 7,4 százalék, majd Magyarország következik.

A felsorolásból ugyan korábban nem szerepelt, de Románia a harmadik, 6,6 százalékkal, majd Franciaország jön 5,5-del, őket a lengyelek követik 5,1-del. Öt százalék alatt áll Málta, Szlovákia és Belgium, előbbi kettő 4,9 százalékos, utóbbi 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal.